Od njega bo odvisna ekipna uvrstitev slovenske moške reprezentance, ki jo vodi Bojan Rak. Skupaj s Srbom Aleksandrom Karakaševićem bo branil bron z zadnjega EP, visoke apetite pa ima tudi med posamezniki.

"V zadnjih mesecih je bilo precej govora v javnosti na temo spora z Namiznoteniško zvezo Slovenije. Šlo je predvsem za moje nezadovoljstvo v zvezi z neizpolnjevanjem obveznosti NTZS, kar sem tudi argumentiral z ustrezno dokumentacijo. Na sestanku pred mojim odhodom v Nemčijo sva se s predsednikom NTZS mag. Marjanom Hribarjem dogovorila, da bom po Ostravi z zvezo podpisal pogodbo in razpolagal z določeno vsoto finančnih sredstev, ki bodo namensko porabljena za izvedbo mojega programa. Končno bom res lahko v pravem pomenu besede profesionalno zastavil načrt za sezono 2010/2011 in po pravici povedano se tega res veselim," nam je uvodoma sporočil Bojan Tokič, ki se je na EP kar pet tednov pripravljal skupaj s hrvaško reprezentanco, minuli konec tedna pa je v bundesligi dosegel dve prepričljivi posamični zmagi za prvo zmago novega delodajalca iz Saarbrückna. Hrvati so se šalili, da bi z veseljem mene vzeli za njihovega, da bi bili Hrvaška in Slovenija "kvit" za biatlonca Jakova Faka.

Bojan Tokič ima pred EP visoke cilje: "V ekipni konkurenci se bomo borili za preboj v prvo divizijo. Upam, da Janu Žibratu prometna nesreča (po osvojenih dveh kolajnam na MEP ga je na kolesu zbil kombi - op. p.) ni pustila večjih posledic. Naši največji tekmeci bodo Madžari, Slovaki, Italijani in Belgijci. Med posamezniki sem sposoben pripraviti marsikatero presenečenje. Verjamem, da bom tudi tokrat postavljen med 16 najboljših nosilcev. Veliko pričakujem od uvrstitve med dvojicami. Cilj je osvojitev kolajne. Z dobro igro in malo sreče je mogoče tudi kaj takšnega."

Bojan Rak si je želel v Ostravo odpeljati šesterico reprezentantov, a je po njegovih besedah težava v tem, da so fantje zaposleni, zato sta nastop odpovedala Mitja Horvat in Bojan Ropoša, medtem ko je Gregor Zafoštnik dobil izredni dopust. Jedro reprezentance bosta poleg Tokiča sestavljala še Saš Lasan in Jan Žibrat. "Po izjemnem ekipnem uspehu na svetovnem prvenstvu, kjer smo se uvrstili v elitno divizijo svetovnega namiznega tenisa, bom tokrat v napovedih previdnejši. Vsekakor je naša želja, da bi se tudi v Evropi uvrstili med najboljšo dvanajsterico, a bo treba biti izjemno pazljiv pri postavitvah, da Tokič ne bi pred posamičnimi dvoboji in dvojicami 'pregorel'. Za Tokiča in Žibrata bi bilo nedvomno v prihodnosti zelo dobro, da bi igrala namizni tenis na največjih prvenstvih na najvišji ravni," pravi Bojan Rak.

Pod vodstvom Bojana Raka in vršilcem dolžnosti ženskega Darjana Vizjaka bodo slovenske barve na EP v Ostravi branili: Saš Lasan, Bojan Tokič, Gregor Zafoštnik, Jan Žibrat, Manca Fajmut, Vesna Rojko, Jana Tomazini in Nina Zupančič.