Zanj je bil usoden padec v 12. krogu dirke v razredu moto2, po katerem sta ga zadela in povozila tekmeca Alex de Angelis in Scott Redding, ki sta prav tako padla, vendar nista utrpela hujših poškodb. Nesrečnika so takoj po nesreči z rešilnim avtomobilom prepeljali v bližnjo bolnišnico v Ceseni, tam pa so se odločili, da bi bi bilo bolje, da ga odpeljejo v klinični center v Riccioneju, čeprav bi morali glede na kritično stanje dirkača to pot premostiti s helikopterjem. "Imel je hude poškodbe glave, trebuha in prsnega koša ter številne notranje krvavitve. Le s težavo nam ga je kratek čas uspelo zadržati pri življenju," je dejal uradni zdravnik svetovnega motociklističnega prvenstva dr. Claudio Macchiagodena. Ob prihodu v bolnišnico je bil Tomizava še živ, a so bile notranje poškodbe prehude.

Črni madež nad dirko bo ostal tudi zaradi slabega posredovanja organizatorjev in vodstva tekmovanja. Dirke namreč niso prekinili, tako da so morali ponesrečenca iz proge odnesti redarji, kar je nedopustno, ko gre za poškodbe hrbtenice in notranjih krvavitvah. Precej bolj primerno bi bilo, da bi se dirka takoj prekinila in bi nesrečnika na samem kraju nesreče oskrbel za to usposobljen zdravnik. Organizatorji se zdaj branijo, češ da bi z rdečimi zastavami še dodatno zmedli ostale dirkače in bi lahko prišlo do novih nesreč. Zadnjo preizkušnjo v elitnem razredu motoGP pa so speljali do konca zato, ker novica o smrti japonskega dirkača še ni prišla do starta te dirke.

"Ob takšnih dogodkih je končni rezultat povsem nepomemben. Šoja je bil še zelo mlad. Vedno je bil odprt in nasmejan fant," je bil žalosten Valentino Rossi. Še težje je bilo Alexu de Angelisu, ki je eden od dvojice, ki je ob nesreči zapeljal čez Tomizavo, čeprav v gneči pri izjemno visoki hitrosti ni mogel reagirati kako drugače: "Povsem sem skrušen. Ne morem verjeti... Prosim prenesite njegovi družini vse moje sočutje."

Končni rezultati so ob teh dogodkih še najmanjšega pomena, a naj omenimo, da so vseh treh razredih slavili španski dirkači - Dani Pedrosa (motoGP), Toni Elias (moto2) in Marc Marquez (do 125 ccm).