Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da Vatikan „ta primer spremlja s posebno pozornostjo“ in poudaril, da je stališče „Cerkve glede smrtne kazni znano vsem“, kamenjanje pa je med najbolj brutalnimi različicami tega. Cerkev bi tako lahko po diplomatskih kanalih skušala rešiti Sakineh Mohamadi Aštiani.

Odločitev Vatikana je sledila intervjuju njenega sina, ki ga je ta dal za italijansko novinarsko agencijo Adnkronos, v katerem papeža Benedikta XVI in italijanske oblasti prosi za pomoč 43-letni materi. Italijanski minister za zunanje zadeve Franco Frattini je Teheran že zaprosil, naj razmisli o pomilostitvi.

Smrtna kazen s kamenjanjem in 99 udarcev z bičem

Iranka, ki so jo zaradi nezvestobe že obsodili na smrtno kazen s kamenjanjem, naj bi zaradi nespodobnosti sedaj prejela še kazen z bičanjem, pravi njen sin. Iranske oblasti so Sakineh Mohamadi Aštiani namreč obsodile na 99 udarcev z bičem, ko je časopis Times objavil njeno fotografijo, na kateri glave ni imela ovite s šalom.

Časopis Times je kasneje sicer objavil popravek, v katerem so zapisali, da je bila na objavljeni fotografiji neka druga Iranka. Po mednarodnih kritikah so iranske oblasti julija začasno ustavile izrečeno smrtno kazen s kamenjanjem, na katero je bila Sakineh Mohamadi Aštiani obsojena zaradi nezvestobe. Mednarodna javnost pa je še vedno v skrbeh, da bodo oblasti kazen izvedle v obliki obešanja.

Sin Aštianijeve je med več intervjuji zatrdil, da je za novo obsodbo 99 udarcev z bičem izvedel od ljudi, ki so bili pred kratkim izpuščeni iz zapora v mestu Tabriz, kjer je trenutno zaprta njegova mama.

Times je 28 avgusta objavil fotografijo, na kateri naj bi bila Aštianijeva, prejeli pa so jo od njenega odvetnika Mohammada Mostafeija, ki je iz Irana že pobegnil. Ta je zatrdil, da je fotografijo dobil od njenega sina Sajada Ghaderzadeha, ki pa je navedbe že ostro zanikal. Dodaja, da je nova kazen le „izgovor za povišanje stopnje nadlegovanja oblasti nad njegovo materjo“. V odprtem pismu je zapisal, da so njegovo mater obsodili na 99 udarcev z bičem na osnovi „lažnih obtožb razširjanja korupcije in nespodobnosti zaradi fotografije, na kateri naj bi bila domnevno ona in to brez hijaba“.

Družina se je na razsodbo že pritožila

Pojasnil je, da verjame, da kazni še niso izvedli, a da ne more biti prepričan, saj njegovi družini in odvetniku že dva tedna ne dovolijo obiskov, njej pa ne uporabe telefona. Dodal je, da se je družina na obsodbo že pritožila.

Maja 2006 je kazensko sodišče Aštianijevo spoznalo za krivo „prepovedane zveze“ z dvema moškima, ki ji je sledila smrt njenega soproga. Takrat so dosodili kazen 99 udarcev z bičem. A že septembra istega leta, med procesom moškega, ki je bil obtožen umora njenega moža, je drugo sodišče njen primer nezvestobe ponovno odprlo na osnovi dogodkov, ki naj bi se pripetili pred smrtjo njenega soproga.

eprav je preklicala svoje priznanje, za katerega pravi, da ga je podala pod prisilo, je bila Aštianijeva zaradi „nezvestobe medtem ko je bila poročena“ obsojena na smrtno kazen s kamenjanjem.