Košarkarji Slovenije so se uvrstili med osem najboljših reprezentanc na svetu. V osmini finala šestnajstega svetovnega prvenstva so premagali Avstralijo in se bodo v sredo v četrtfinalu pomerili s Turčijo, ki je premagala Francijo s 95:77 (19:14, 43:28, 71:45).

Varovanci selektorja Memija Bečirovića so vodili od prve do zadnje minute, tako da zmaga ni bila niti za trenutek pod vprašajem. S tem je Slovenija postavila nov zgodovinski mejnik, saj je presegla uvrstitev s prejšnjega svetovnega prvenstva na Japonskem 2006, ter hkrati izpolnila cilj, ki si ga je zadala pred odhodom v Carigrad.

Že v samem startu tekme je bilo jasno, da Slovenija ostaja košarkarska velesila, čeprav na lestvici Fiba zaseda šele 20. mesto in da je Avstralija, 11. z omenjene razpredelnice, le povprečna svetovna ekipa. Avstralci so potrebovali kar šest minut in pol, da so dosegli prvi koš na tekmi, medtem pa je bila Slovenija že pri 12 točkah. Razlika bi bila lahko še višja, toda slovenski košarkarji so do tedaj zadeli le dva od desetih metov iz igre.

Tudi potem, ko je Joseph Ingles dosegel prvi koš na tekmi, se položaj na parketu ni bistveno spremenil. Memi Bečirović in njegovo strokovno vodstvo so do potankosti preučili vse nevarnosti tekmeca in imeli pripravljene ustrezne rešitve. Razlika se je tako le še povečevala. Po trojki Jake Lakoviča na 22:8 v 12. minuti, po naslednji trojki Uroša Slokarja, do tedaj šesti Slovenije, na 28:12 (14.) in po zabijanju Primoža Brezca v 19. minuti na 37:18.

Piko na i izvrstni predstavi Slovenije v prvih dvajsetih minutah je postavil Jaka Lakovič z novo trojko v zadnjih sekundah za + 21 ob odmoru.

Razlika na semaforju ter premoč Slovenije v vseh elementih igre je Avstralcem vzela precej volje do igre, toda sledil je še drugi polčas, v katerem so naši rutinirano dokončali delo. Nadaljevali so, kot da se v prvem delu ni nič zgodilo, se pravi brez kakršnega koli popuščanja, podcenjevanja ali lagodja.

Ob kolektivni igre Slovenije se je prednost še naprej povečevala - v 25. minuti po trojki Boštjana Nachbarja na 54:32, kmalu za tem na 58:32, v 29. minuti pa na 68:40. Zadnja četrtina je bila tako zgolj formalnost, hkrati pa za slovenskega stratega lepa priložnost, da je na zgodovinski tekmi priložnost ponudil vsem dvanajstim igralcem, ki so se hkrati vsi vpisali med strelce. Prav rezervisti pa so postavili najvišjo razliko, 35 točk v 39. minuti (87:52).

Ne glede na razplet četrtfinalnega obračuna, ki bo 8. septembra v dvorani Sinan Erdem, bo Slovenija v Carigradu ostala do konca prihajajočega tedna. V primeru zmage jo v soboto, 11. septembra, čaka polfinale (proti boljšemu Španija - Srbija), sicer pa boj od petega do osmega mesta v petek, 10. septembra.