Na gradu Štanjel bodo poleg gostov festivala z branji sodelovali tudi nagrajenci mlade vilenice, pisatelj Lev Detela pa bo predstavil slovenski pisateljici, ki ustvarjata v tujini, Marušo Krese in Brino Svit.

Festival bo svoj vrhunec doživel ob 18.30. V jami bosta poleg lavreata Karahasana brali še ameriška pisateljica C. D. Wright in slovenska predstavnica Suzana Tratnik. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik države Danilo Türk.

Karahasan je dramatik, esejist, romanopisec, literarni in gledališki teoretik, ki živi med Gradcem in Sarajevom. Za svoja dela, v katerih pogosto tematizira Bosno, ki jo prikazuje kot mozaik različnih kultur, tradicij in življenjskih svetov, je bil večkrat nagrajen. Karahasanu nagrada vilenica še posebej veliko pomeni, saj jo, kot je povedal, pisatelji podeljujejo pisateljem.

Letošnji festival poteka pod sloganom oziroma vprašanjem Kdo bere?, nanj pa so udeleženci Vilenice že odgovorili na okrogli mizi Srednjeevropske pobude in v sklopu strokovnega mednarodnega komparativističnega kolokvija.