* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 12.000, sodniki: Balaj, Szekely in Gheorghe (Vsi Romunija).
* Strelec: 0:1 Evans (70.).
* Slovenija: S. Handanović, Brečko, Cesar, Mavrič, Jokić, Birsa, Koren, Radosavljević, Kirm (od 75. Iličić), Ljubijankić (od 88. Matavž), Novaković (od 74. Dedić).
* Severna Irska: Taylor, McAuley, Cathcart, Craigan, Baird, Davis, McCann (od 67. Evans), Healy (od 67. Lafferty), Feeney, Brunt (od 89. Gorman), Hughes.
* Rumeni kartoni: Healy, Brunt, Lafferty.
* Rdeč karton: /.

Slovenska nogometna reprezentanca je po nastopu na junijskem svetovnem prvenstvu danes začela nov kvalifikacijski ciklus. Tokrat za Euro 2012, ki ga bosta gostili Poljska in Ukrajina. V uvodu kvalifikacij je v Maribor v goste prišla stara znanka iz kvalifikacij za SP 2010 Severna Irska.

Če jo je Slovenija v prejšnjih kvalifikacijah doma premagala z 2:0, je tokrat klonila z 0:1. Slovenska vrsta je bila sicer večino tekme boljši tekmec, predvsem v drugem polčasu, a zmanjkala je učinkovitost ob zaključku akcij. Na koncu so tako Slovenci prvič po skoraj dveh letih domače igrišče zapustili sklonjenih glav.

Selektor Matjaž Kek je tekmo začel s pričakovano postavo. Ogrodje je že dlje časa znano, le namesto ne povsem pripravljenega srednjega branilca Marka Šulerja je vpoklical Mateja Mavriča. V napadu sta začela Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić.

Prvo polpriložnost na tekmi so v vnovič polnem Ljudskem vrtu imeli domači nogometaši. V 13. minuti je Andraž Kirm s prostega strela lepo podal v kazenski prostor, Novakoviću pa pred vratarjem Maikom Taylorjem ni uspelo preusmeriti žoge v mrežo. Na drugi strani so tudi Severni Irci z nekaj poskusi pokazali, da lahko ob nepazljivosti domače obrambe povzročijo kakšno neprijetnost, toda pobuda je bila na strani Slovenije, ki je prek Valterja Birse v 21. minuti zapravila novo priložnost.

V nadaljevanju se je igra - s sicer slovensko pobudo - odvijala bolj ali manj med obema kazenskima prostoroma, pravih priložnosti pa ni bilo. V obeh ekipah je bilo še vedno prisotne malce previdnosti, saj sta se zavedali, da je dober začetek kvalifikacij še kako pomemben za nadaljevanje.

A tudi pri tistih malce obetavnejših akcijah je tako na eni kot na drugi strani manjkala prava zadnja podaja do napadalcev. V 42. minuti je po dolgem zatišju nekoliko z desne strani poskusil Ljubijankić, a ni bil natančen, še obetavnejšo akcijo pa so Kekovi izbranci zapravili dve minuti pozneje po rahli zmedi pred severnoirskim golom.

V drugem polčasu so znova najprej zapretili Slovenci, najprej je Birsa poskusil s prostega strela, nato pa se je znašel še sam osem metrov od gola, močno sprožil, toda vratar gostov se je izkazal. V teh trenutkih je Slovenija povsem prevladovala na igrišču, ves čas ustvarjala pritisk, a pravega zaključnega strela ni bilo. V 64. minuti je do njega prišel Robert Koren, toda gostujoča obramba ga je pravočasno blokirala.

Kljub pritisku pa so Severni Irci, ki so vztrajno čakali na svojo priložnost, v 70. minuti prišli do vodstva. Craig Cathcart je z leve strani kazenskega prostora podal pred slovenska vrata, kamor je iz ozadja pritekel rezervist Corry Evans in brez težav poslal žogo v mrežo. Kek je takoj reagiral in v igro poslal Zlatka Dedića namesto Novakovića in Josipa Iličića namesto Andraža Kirma.

Igra je spet stekla v želeno smer (Iličić je takoj s preigravanjem, podajami in nevarnim zaključnim strelom spet opozoril nase) in v 81. minuti je imel Ljubijankić veliko priložnost za izenačenje, ko je lepo stekel v prazen prostor v kazenskem prostoru, a na koncu zatresel le zunanji del mreže. Tudi v končnici se stalen pritisk ni obrestoval, gosti so strnjeno in zbrano znali obraniti minimalno prednost.