"S predsednikom vlade al Mahmudijem sva segla v roke za posel, ki je večji od pol milijarde evrov," je dejal Pahor ter dodal, da podrobnosti ne more razkriti. Za katero slovensko gradbeno podjetje gre, ni povedal, potrdil pa je, da ga je ob podpisu pogodbe spremljal njegov direktor. Na vprašanje, ali gre za SCT, ni želel odgovoriti.

Pač pa je ministrica za gospodarstvo Darja Radić za Radio Slovenija nato potrdila, da je omenjeni posel sklenil SCT. "Lahko potrdim, da je ta posel sklenilo podjetje SCT," je povedala. Ob tem je dodala, da gre za spodbudno novo naložbo v gradbeništvu, ki pa še zdaleč ni dovolj. "Gre za eno podjetje, en posel v tujini. Če želimo, da bi gradbeništvo vsaj polovico toliko zaživelo, kot je živelo pred krizo, bo potrebno kar precej še narediti tudi na domačem trgu," je dejala.

Posel je pomemben za tisti del industrije, ki je v Sloveniji v največjih težavah, je dejal Pahor. Kot je dodal, si bo v prihodnjih treh mesecih prizadeval slovenskim gradbenim podjetjem pridobiti še več podobnih poslov.

"Čutim kot privilegij in mojo politično dolžnost storiti vse, da skupinam ali posameznim podjetjem, ki so sposobna priti blizu posla, pomembnega za njihovo perspektivo in celotno panogo, pomagam storiti še tisti zadnji korak do konca. Še zlasti, če gre za odnose z državami, kjer je politika zelo pomembna," je pojasnil Pahor.

Slovenija si prizadeva splesti prijateljstvo tudi z državami, s katerimi doslej ni imela tako tesnih stikov in Libija pri tem ni edina, je dodal Pahor. Tako je v kratkem napovedal obisk v Maroku. S predstavniki nekaterih afriških držav se je v Tripoliju dogovoril tudi za srečanja ob robu bližnjega zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku in drugih mednarodnih srečanj. Z njimi se bo predvsem skušal dogovoriti za sodelovanje na afriških trgih.

Predsednik slovenske vlade se je v sredo v Tripoliju na povabilo libijskega voditelja Moamerja Gadafija udeležil slavnostne večerje ob 41. obletnici libijske revolucije. Ob tem se je srečal tudi s hrvaško premierko Jadranko Kosor in srbskim predsednikom Borisom Tadićem.

Kot je povedal Pahor, sta s Kosorjevo ugotovila, da vse, o čemer sta se dogovorila v Bohinju, teče po načrtih. "S Hrvaško pospešeno urejujemo vsa odprta vprašanja in menim, da bomo uspeli v roku, ki sva si ga zadala, rešiti tudi vprašanje Ljubljanske banke," je prepričan premier. Kosorjeva, ki nadaljuje obisk v Libiji, pa je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina danes povedala, da sta se s Pahorjem pogovarjala tudi o slovenskih poslih na libijskem trgu.

Srbski predsednik Tadić pa prihaja v petek na zasebno delovno večerjo v Goriška Brda. Kot je pojasnil Pahor, do obiska prihaja pred bližnjo obravnavo srbske resolucije o Kosovu na Generalni skupščini ZN. Srbija je sredi diplomatske ofenzive za uveljavitev svojega pogleda na vprašanje Kosova, več članic EU pa jo skuša prepričati, naj umakne omenjeno resolucijo.

Po Pahorjevem prepričanju "je izredno pomembno, da ima tudi Srbija evropsko perspektivo in Slovenija si bo za to prizadevala". Tako naj bi s Tadićem na srečanju v Brdih govorila o tem, "kaj lahko Ljubljana stori za to, da bi našli rešitev, s katero bi bila zadovoljna večina članic EU" in bi jo tudi sprejele.