Evropska plavalna zveza je pred letošnjim prvenstvom pri naših južnih sosedih nekoliko spremenila tekmovalni sistem. V boj za medalje se bo uvrstila le polovica sodelujočih ekip, torej po tri iz vsake od šestčlanskih predtekmovalnih skupin. Najuspešnejši moštvi predtekmovanja si bosta priborili neposredno uvrstitev v polfinale in dodaten dan počitka. Drugi in tretji iz skupin pa se bodo navskriž pomerili v polovičnem četrtfinalu za preostali polfinalni mesti. Moštva, ki bodo v skupinah končala na četrtem, petem in šestem mestu čaka boj za končno sedmo mesto.

V izenačeni skupni A imajo teoretične možnosti za napredovanje vsi, realno so odpisani le skromni Turki. V boju za prvo mesto se še štiri moštva. Najbolje kaže Italijanom, ki so na vrhu s polnim izkupičkom, a tudi njihov spanec še ni povsem miren. Do konca predtekmovanja se bodo namreč pomerili še z Romuni in domačini Hrvati. Oboji imajo, tako kot tudi Črnogorci, po šest točk. Želja vseh omenjenih je prvo mesto in neposredno napredovanje v polfinale. Na spodrsljaj Italijanov bodo upali predvsem v taboru Črne gore. Slednji imajo do konca najlažji razpored, pomerili se bodo s Turki in Romuni, ter bodo skoraj zagotovo vsaj med udeleženci četrtfinala. Tretjega mesta si želijo tudi Španci. Zanj morajo ugnati Hrvate in Turke ter upati na poraza Hrvaške in Romunije proti Italiji. To bi jim, ob ugodni razliki v zadetkih, še omogočilo napredovanje.

V skupini B je stanje manj zapleteno, čeprav tudi v tej skupini teorija omogoča še marsikaj. Vodilni Madžari so blizu prvemu mestu in polfinalu, saj se bodo do konca predtekmovanja pomerili z zadnjeuvrščenima Rusijo in Makedonijo. Srbi morajo za potrditev drugega mesta ugnati Makedonijo in Nemčijo. Za tretje mesto naj bi se v petek "udarili" Nemci in Grki. Nemci imajo trenutno dve točki prednosti, a precej težjega nasprotnika v zadnjem krogu. Grkom bi za napredovanje tako verjetno zadoščala že točka iz medsebojnega dvoboja, saj v zadnjem krogu igrajo proti Rusiji, medtem ko se bodo Nemci pomerili s Srbi. Makedonci in Rusi bodo ob takem razporedu verjetno ostali pri dosedanjem izkupičku na dnu lestvice.

* Trenutni vrstni red po 3. krogu - skupina A: 1. Italija 9 točk, 2. Hrvaška 6 (+17), 3. Črna gora 6 (+2), 4. Romunija 6 (+1), 5. Španija 0 (-3), 6. Turčija 0 (-24); skupina B: 1. Madžarska 7 točk, 2. Srbija 6 (+11), 3. Nemčija 6 (+0), 4. Grčija 4, 5. Makedonija 3, 6. Rusija 0.