Vilenica je največji literarni dogodek v Sloveniji, ki ima veliko prepoznavnost tudi v tujini. Festival s srednjeevropsko usmeritvijo bo letos oblikovalo približno 20 domačih in tujih pisateljev, osrednja pozornost pa bo namenjena prejemniku nagrade vilenica, bosanskemu pisatelju Dževadu Karahasanu. Vsestranskemu literarnemu umetniku bodo nagrado izročili na sklepni slovesnosti v kraški jami Vilenica.

Letošnji avtor v fokusu je pesnik in prevajalec Tomaž Šalamun. Na Vilenico prihajajo tudi valižanski pisatelji, ki bodo predstavili to malo, a zelo živo književnost.

Na strokovnem delu festivala bo odmevalo vprašanje, kdo danes bere in kakšna je raven bralne kulture. Temi se bodo posvetili tako na osrednji okrogli mizi Srednjeevropske pobude kot na mednarodnem komparativističnem kolokviju.

Na jubilejni Vilenici se bodo posvetili tudi slovenskim pisateljem, ki živijo in ustvarjajo v državah Evropske unije. O svojih izkušnjah bodo spregovorili Lev Detela, Maruša Krese in Brina Svit.

Pomemben del festivala je tudi dnevno in predvsem večerno druženje, na katerem se obiskovalci festivala spoznavajo po bolj sproščeni poti.