Razstava nastaja v sodelovanju med liverpoolsko galerijo Tate in Albertino. Na ogled bo ponudila več kot 200 slik slavnega slikarja, grafika in kiparja, poleg slik še pisma, arhivske dokumente in publikacije iz povojnega časa.

Picasso je bil od 1944 do svoje smrti leta 1973 zavzet član komunistične partije, a njegova politično in socialno angažirana dela iz tega časa so ostala dokaj neraziskana, so sporočili iz agencije za stike z Dunajem ComPRess. Na Zahodu so umetnikova dela iz tega obdobja veljala za manj kakovostna, medtem ko so jih na Vzhodu kritizirali, saj jih niso mogli uvrstiti v socialistični realizem.

"Nisem slikal vojne, ker ne spadam k slikarjem, ki gredo ven in nekaj upodobijo tako kot fotograf. Ampak brez dvoma na teh slikah prevladuje vojna," je Picasso opisal svoj lastni stil. V njegovih delih se kaže odkrita komunistična propaganda proti vojni in zatiranosti. Pogosti motivi so človeške in živalske lobanje, kosti, sveče in drugi simboli smrti. Narisal je tudi belega goloba, ki je postal znamenje za mirovniško gibanje in univerzalni simbol upanja v času hladne vojne, je zapisala Mirjana Pintar, pomočnica vodje ComPRessa.