Po svetovnem prvenstvu v nogometu v Južnoafriški republiki, na katerem so se "modri samuraji" prebili v osmino finala, je odstopil selektor Takeši Okada. Japonska reprezentanca pa je dva meseca potrebovala za iskanje njegovega naslednika.

Japonsko izbrano vrsto bo vodil 57-letni Italijan Zaccheroni, ki bo tako prvič v svoji bogati trenerski karieri sedel na selektorski stolček. Nekdanji trener treh največjih italijanskih klubov (Milan, Inter, Juventus) zaradi težav z vizumom še ne bo vodil izbrane vrste na prijateljskih tekmah proti Paragvaju in Gvatemali. Prvi večji izziv ga čaka oktobra na prijateljskih tekmah proti Argentini in Južni Koreji ter januarja, ko bo z Japonsko nastopil na azijskem pokalu v Katarju.

Zaccheroni je prvi Italijan na japonski klopi in šesti tujec na selektorskem položaju v deželi vzhajajočega sonca. Kot je poročal Kyodo News, ki se sklicuje na italijansko Repubblico, je Zaccheroni podpisal za dve leti, vrednost pogodbe pa znaša 1,85 milijona evrov z možnostjo podaljšanja za dve leti.