Odločitev ameriške filmske akademije so podeljevalci oskarjev sporočili v sredo z Beverly Hillsa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nagrade bodo dobitnikom izročili 13. novembra na slavnostni večerji (Governors Awards Dinner) v Los Angelesu.

S častnimi oskarji nagrajujejo izjemne dosežke na področju filma. Podelitev posebnih nagrad so lani prvič ločili od običajne spomladanske podelitve tako zelo želenih kipcev. Ločena slovesnost daje več časa za govore in čestitke. Novembra lani so na prvi takšni slovesnosti častne nagrade podelili igralki Lauren Bacall, režiserju Rogerju Cormanu in snemalcu Gordonu Willisu. Na podelitvi je bilo 600 povabljencev. Posnetke z dogodka so potem predvajali na ceremoniji običajnih oskarjev.

Coppola se je v filmsko zgodovino vpisal s trilogijo srhljivk na temo mafije, z Botrom, in epom o Vietnamu Apokalipsa zdaj. Za oskarja je dobil štirinajst nominacij, petkrat ga je tudi zares odnesel domov. S Thalbergovo posebno nagrado akademija počasti pomembne producente. Coppola je s studiem Zoetrope v San Franciscu od 70. let dalje produciral več kot 30 filmov, med njimi Zgubljeno s prevodom.

Godard je zaslovel leta 1960 s prvencem Do zadnjega diha z igralskim parom Jean-Paul Belmondo in Jean Seberg. Njegovi filmi so Ženska je ženska, Živeti svoje življenje, Mali vojak, Prezir, Alphaville, Nori Pierrot, Kitajka, Novi val, Zgodovina filma, Slavospev ljubezni, Naša glasba, Film socializem in drugi.

Rojeni Newyorčan Eli Wallach se je izkazal z vlogami v filmih Dobri, umazani, zli, Veličastnih sedem, Neprilagojeni in Wall Street: Denar nikoli ne spi, ki bo kmalu v kinih. Brownlow velja za enega najboljših poznavalcev nemega filma, ki si je veliko prizadeval za restavracijo starih filmov.