Na Ljubljanskem gradu je ob dosedanjima kavarni in klubu svoja vrata ta teden odprl gostinski lokal, ki ponuja slovensko tradicionalno hrano. Prav tako načrtujejo še vinoteko in lokal s ponudbo na višji ravni v stolpu tik ob vhodu na grad, s čimer bodo zaokrožili gostinsko ponudbo, je dejal vodja službe za investicije, investicijsko vzdrževanje in obratovanje pri Festivalu Ljubljana Miklavec. Po njegovih napovedih bo razpis za dokončanje obnove prostorov tega lokala predvidoma objavljen v začetku septembra.

Stalna razstava o slovenski zgodovini

V več nadstropjih enega od traktov gradu so junija postavili stalno razstavo o slovenski zgodovini, ki sega od prazgodovinskega obdobja do današnjih dni. Po besedah Miklavca bo grad večinsko namenjen kulturnemu turizmu, a bo turizem prevladoval.

Prav tako na gradu načrtujejo ureditev večnamenske dvorane, ki bo verjetno poimenovana po nekdanjem ljubljanskem županu Ivanu Hribarju in bo zaradi svoje velikosti primerna za različne prireditve. Dokončali bodo še povezovalne trakte in uredili obhodno pot po obrambnem hodniku v notranjem delu obzidja, ki bo povezovala vse dele gradu. "Ko bo to končano, bomo lahko rekli, da je grad večinsko obnovljen", pravi Miklavec. Po njegovih besedah bodo to uredili v prihodnjih štirih letih.

Ljubljanski grad tako dobiva načrtovano podobo, zapolnjeni naj bi bili vsi prostori na gradu, ki bi tako privabili čim več tujih in domačih obiskovalcev. "Naša ciljna številka je prek 500.000 obiskovalcev na leto," pravi Miklavec, ki dodaja, da se želijo v prihodnjem letu že resno spogledovati z vodilnim mestom med slovenskimi turističnimi kraji. Obenem pojasnjuje, da pri določanju števila obiskovalcev štejejo izključno tiste, ki kupijo vstopnico za Razgledni stolp ali katerega od muzejev.

Ljubljanski grad - simbol slovenske prestolnice

Ljubljanski grad, simbol slovenske prestolnice, je zanimiva turistična točka za tuje in domače turiste ter sprehajalna pot za Ljubljančane. Prav tako je grad tudi eno od kulturnih središč prestolnice, saj so njegovi prostori in dvorišče prizorišče koncertov, razstav, gledaliških predstav in različnih družabnih srečanj.

Mestna občina Ljubljana je grad leta 1999 prenesla v upravljanje Festivalu Ljubljana, ki tako skrbi za različne programe, sprotno urejenost, vzdrževanje ter nadaljnjo obnovo. Leto pozneje je bila dokončana Stanovska dvorana, s katero so bili vzpostavljeni pogoji za začetek pomembnejših kulturnih in družabnih dogodkov na Ljubljanskem gradu, so zapisali na spletni strani Festivala Ljubljana.

Maja 2001 je na gradu zaživel Virtualni muzej, v tem letu so izvedli tudi statično sanacijo vstopnega mostu in razgledne terase, nameščena so bila tudi glavna grajska vrata. Pozneje so obnovili podzemne povezovalne trakte in dokončali reprezentančno dvorano Palacij. Decembra 2006 so se s tirno vzpenjačo, ki ima spodnjo postajo na Krekovem trgu in zgornjo na obrobju grajskega obzidja, prepeljali prvi potniki.

V letu 2007 so, kot navajajo, pripravljali predvsem projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenih dovoljenj za nadaljevanje in dokončanje obnove. Leto po tem je bila tako obnovljena v 2. svetovni vojni porušena Plečnikova pot, ki poteka okoli Ljubljanskega gradu, prav tako pa so se jeseni pričela obnovitvena dela na Razglednem, Friderikovem in Erazmovem stolpu.

Možni vodeni ogledi in poročne slovesnosti

Po njihovih navedbah je celotni kompleks gradu konservatorsko obdelan, skladno s smernicami so bili porušeni nekateri prizidki iz kaznilniškega obdobja, odkopana so bila zasutja znotraj in zunaj obzidja. Prav tako so v veliki meri statično sanirali vse trakte in celovito prenovili streho. Vzporedno s temi posegi je bil pod nivojem grajskega dvorišča zgrajen neopazen servisni blok, namenjen pomožnim programom, ki podpirajo in omogočajo vse sedanje in prihodnje dejavnosti na gradu.

Kot pojasnjujejo na spletni strani Festivala Ljubljana, so se načrti o namembnosti gradu skozi desetletja spreminjali, a so bile ne glede na to gradu vedno namenjene prestižne funkcije, ki so se pretežno povezovale s kulturo. Tako tudi Festival Ljubljana v svoji viziji programskega razvoja gradu predvideva različne sklope, kot so večnamenski prostori za različne kulturne dejavnosti, za kongresne in protokolarne dejavnosti, različna gostinska ponudba, turistično-trgovinska dejavnost in prodajno-informacijsko središče. Prav tako na gradu nudijo oglede, na voljo sta dve poročni dvorani, dvorišče pa je primerno za različne dejavnosti. Nekaj prostorov je namenjeno tudi upravljavcu gradu.