Ne glede na to, kaj si ljubitelji košarke NBA z moralno-etičnega stališča mislimo o združitvi moči kar treh košarkarskih superzvezdnikov, eno je gotovo: prav vsi bomo s kar največjim zanimanjem spremljali igre Miami Heatov v sezoni 2010/11. Še več, liga NBA ima prvič po dveh šampionskih dinastijah Chicaga z Michaelom Jordanom na čelu v devetdesetih letih (1991-1993 in 1996-1998) znova ekipo, ki spominja na "potujoči cirkus". Res pa je, da današnja ekipa globalno gledano (za zdaj) še zdaleč ni tako priljubljena, kot so bili biki z Jordanom, Scottiejem Pippnom, Dennisom Rodmanom in Tonijem Kukočem, ki so v sezoni 1996/97 postavili rekord NBA po številu zmag v eni sezoni (sezono so končali z izkupičkom 72 zmag in 10 porazov).

Kar nekaj strokovnjakov celo meni, da je rekord Chicaga v prihajajoči sezoni močno ogrožen. V prvi vrsti je tukaj bivši trener New York Knicksov Jeff Van Gundy, ki suvereno trdi, da Heati ne bodo samo postavili novega rekorda po številu zmag, pač pa tudi, da v sezoni ne bodo doživeli dveh porazov zapored, kar je celo za vsega vajeno ameriško javnost zelo drzna napoved.

Po drugi strani pa jih tudi ni malo, ki menijo (ali jim nemara celo privoščijo), da bo Heatom spodletelo. Zakaj? V prvi vrsti zaradi načina, kako so sploh "prišli skupaj". Ne pozabimo, da se je histerija v zvezi z morebitnim odhodom LeBrona Jamesa iz Clevelanda začela že veliko pred koncem minule sezone, kar je nedvomno vplivalo tudi na igro Cavaliersov v končnici. To odpira tudi vprašanje, ali ni pravzaprav James vedel, da zapušča klub, že veliko pred svojo zadnjo tekmo v dresu Cavaliersov.

Kakorkoli že, Cavsi so že drugo sezono neslavno pogoreli v končnici, pa čeprav so bili v rednem delu sezone najboljša ekipa lige. V zgodovini NBA se kaj takega ni primerilo še nobeni ekipi, kar je bilo nedvomno znamenje, da v Clevelandu nekaj ni povsem v redu. Slednjo ugotovitev podpira tudi dejstvo, da je nemudoma po Jamesovi odločitvi (v javnosti znani kot "the decision"), ko je kar po televiziji obelodanil, da se bo pridružil prijateljema Wadu in Boshu v Miamiju, sledil neobičajno prizadet in agresiven odgovor Dana Gilberta, lastnika Cavaliersov, ki je Jamesa oklical za "izdajalca brez primere, ki je s tem svojim ravnanjem svojim navijačem po svetu poslal popolnoma napačen signal in s tem tudi pokazal, kakšen človek je".

Seveda so na njegovo reakcijo sledile kontrareakcije, med katerimi je najbolj odmevna tista, ki je Gilberta označila za človeka s "sužnjelastniško mentaliteto, ki se do svojega bivšega igralca vede kot do kakšnega pobeglega sužnja".

Kakorkoli že, zadeva je zaradi vsega skupaj dobila veliko preveč medijske pozornosti, kar pa je po drugi strani tudi pričakovano, saj ima James ob Kobeju Bryantu sloves najboljšega košarkarja na planetu. Z eno "drobno" razliko: je še brez naslova prvaka NBA, medtem ko jih ima Bryant že pet. James pa je do te mere lačen zmagovanja, da je tudi za ceno omadeževanja lastnega imidža pripravljen igrati za manj denarja z vrhunskima soigralcema, namesto da bi kot "pravi mož nadaljeval kariero tam, kjer jo je začel, in posledično Cleveland pripeljal na najvišjo stopničko".

Kontroverznost okoli njegovega odhoda pa se kar noče pomiriti. Oglasila sta se tudi dva "največja": Jordan in Magic, ki si v svojem času ne bi mogla niti zamisliti, da bi igrala skupaj, saj je oba vodila neobvladljiva želja premagati drugega. In prav slednje je pri Jamesovi odločitvi največji kamen spotike. Namesto da bi si želel premagati najboljše, se jim je raje pridružil. S tega vidika celo primitivna Gilbertova reakcija vsebuje zrno modrosti: je za mladi (košarkarski) rod res v redu, da gredo igralci za ceno uspeha po liniji najmanjšega odpora?

Po drugi strani pa je treba omeniti tudi, da si je LeBron James s svojo potezo naložil težko breme, saj ga bo javnost, če zdaj z Miamijem ne osvoji vsaj treh ali štirih naslovov prvakov, dobesedno požrla. In takrat si nihče več ne bo želel biti v njegovi koži. Če pa bodo, po drugi strani, Heati osvajali šampionske prstane drugega za drugim, smo lahko prepričani, da bo vse ostalo kaj hitro pozabljeno. Ne pozabimo: Amerika ceni zgolj zmagovalce.

Čeprav je začetek sezone oddaljen še dobra dva meseca, so celoletne vstopnice za tekme Miami Heatov praktično že razprodane. Večina navijačev je bila celo pripravljena plačati predujem sto (nepovratnih) dolarjev. Dresi Jamesa, Wada in Bosha se prodajajo kot za stavo, navsezadnje so bili, še preden so igrali v istem klubu, med petimi najbolj prodajanimi v NBA. Vsi poslovneži z južne Floride bi radi primaknili svoj piskrček, saj tam že vse nosi ime nove zvezdniške trojke: od lebron burgerja do heat suita, kot se po novem imenuje najem ferrarija.

Predsednik kluba Eric Woolworth je navdušen: "Sploh ne morem več v trgovino ali na večerjo, saj se vsi želijo pogovarjati samo še o tem. To je noro."

Ko sta se Bosh in Wade na začetku poletja odločila, da bosta združila moči, čemur je kmalu sledila še Jamesova "the decision", ki je pred televizijske sprejemnike prikovala deset milijonov gledalcev in pritegnila medijsko pozornost vsega planeta, je heatmanija postala globalni fenomen športnega sveta.

Finančni in družbeni vpliv, ki ga bo imela zvezdniška trojka tako na igrišču kot zunaj dvoran, je že zdaj očiten. Nekateri analitiki ocenjujejo, da bi njihov skupni priliv v južni Floridi lahko celo presegel milijardo dolarjev (!), pri čemer njihovih 329 milijonov dolarjev, kolikor bodo zaslužili z igranjem pri Miamiju do leta 2016, deluje kot kaplja v morju.

"Kar bo slednje prineslo mestu Miami, kar bodo prinesle zmage, kar prinaša navdušenje, je občutek skupnosti," pravi Wade. "Vsak si želi biti zraven. Vsak si želi biti del nečesa posebnega. Ljudje bodo množično hodili na tekme Miami Heatov."

"V začetku julija, ko so bili na sporedu Wimbledon, svetovno prvenstvo v nogometu in vrhunec bejzbolske sezone, je bila v ospredju košarka NBA," se je hvalil Woolworth. "V mestu, kot je Miami, pa je vse absolutno prilagojeno slednji. Poročila, poslovne novice, lokalne novice, prve in zadnje strani časopisov, rubrike življenjskega sloga, prav vse se tiče Miami Heatov."

Vse to, še preden je bila odigrana ena sama košarkarska tekma.