Kot so pojasnili na univerzi, je komisija odpravila sklep o izboru izvajalca, ker se ni strinjala z določili razpisne dokumentacije, ki so bila podlaga za ravnanje ponudnikov in posledično univerze. Ugotovitve komisije se nanašajo na določene možnosti, ki jih je univerza predvidela v razpisni dokumentaciji in so jih ponudniki in razpisna komisija izkoristili.

Za mariborsko univerzo je tolmačenje komisije presenetljivo glede na uveljavljeno prakso sodišča Evropske skupnosti, ki ugotavlja, da zakonodaja Evropske unije takšne možnosti ne prepoveduje. Kaj je natančen razlog za razveljavitev odločitve razpisne komisije univerze, zaenkrat še ni znano, saj komisija še ni javno objavila svoje odločitve.

Po neuradnih podatkih, ki jih danes navaja časnik Delo, pa je razlog v tem, da sta vodilna partnerja v izbranem konzorciju Meteorit in Alpine Bau med postopkom izbire iz konzorcija izločila podjetje CPM, ki mu je grozil stečaj in ga nadomestila z nekim drugim podjetjem.

Delo tudi piše, da je za gradnjo nove stavbe mariborske Medicinske fakultete v drugi fazi razpisa oddalo ponudbe pet kandidatov: Primorje, Begrad (skupaj z Granitom), SCT, Skupina MG (v njej so se združili Stavbar, MTB, Konstruktor in nekaj manjših partnerjev) ter konzorcij Meteorit, Alpine Bau in CPM.

Na univerzi so izbrali navezo podjetij Meteorit, Alpine Bau in CPM, čeprav je bila njihova ponudba s ceno 33,8 milijona evrov najdražja. Na odločitev sta se pritožila dva ponudnika: Skupina MG in Begrad-Granit.

Skupina MG, ki je po pisanju Dela veljala za nekakšnega favorita za gradnjo nove stavbe mariborske Medicinske fakultete, je nato pritožbo med postopkom pred komisijo umaknila. Novomeški Begrad in Granit iz Slovenske Bistrice sta vztrajala in kot sedaj kaže tudi uspela. Cena njune ponudba je znašala 29,95 milijona evrov.

Univerza v Mariboru se na odločitev komisije ne more pritožiti na nobeno višjo instanco. Po zakonu o javnem naročanju pa ima več možnosti: lahko ponovi celoten razpis, samo drugo fazo, ali pa izbere drugega izvajalca.

Približno 33 milijonov evrov vreden projekt gradnje nove stavbe Medicinske fakultete bo sofinanciran s 25 milijoni evrov evropskega denarja. Odločitev komisije naj bi izvedbo projekta časovno zamaknila za najmanj dva do tri mesece.