Raziskovalci z univerze McMaster so ugotovili, da je dvigovanje lažjih uteži v daljšem časovnem obdobju ravno tako učinkovito za ustvarjanje mišic. Skrivnost je v tem, da je treba uteži dvigovati, dokler ne čutite utrujenosti mišice.

»Namesto da se mučite s težkimi utežmi, lahko posežete po veliko lažjih, a jih morate dvigovati tako dolgo, dokler jih ne morete več dvigniti,« je razložil profesor Stuart Philips. »Prepričani smo, da rast mišice pomeni to, da jo spodbudite k ustvarjanju novih beljakovin, proces povečevanja mišice.«

V sklopu raziskave so znanstveniki za lažje uteži uporabili 30 odstotkov teže, ki jo je bil posameznik sposoben dvigniti, težje uteži pa so predstavljale 90 odstotkov največje teže. Phillips je ugotovil, da so posamezniki težje uteži lahko dvignili le od pet do desetkrat, preden so postali utrujeni, avtor študije Nicholas Burd pa je v poročilu zapisal, da so lažje uteži prostovoljci uspeli dvigniti vsaj 24-krat.

Prišli so tudi do ugotovitve, da razlog ni bil v tem, koliko teže nekdo dvigne, temveč da mišična utrujenost nastopi v kritičnem trenutku rasti mišice. »Komaj čakamo, da vidimo, kam nas bodo popeljale nove ugotovitve,« je razložil Phillips in dodal, da bi to lahko pozitivno vplivalo na treninge ljudi s šibkejšimi mišicami, pa tudi na starejše, obolele za rakom in tiste, ki skušajo preboleti poškodbe.

A je Nick Hudson, nacionalni menedžer fitnesa Virgin Active, te trditve zavrnil. Za spletni časnik Mail Online je povedal: »Čeprav zagotovo obstajajo dokazi, da lahko z lažjimi utežmi in daljšo vadbo pridobimo nekaj mišic, še vedno obstaja več dokazov, ki kažejo, da za najboljše rezultate še vedno potrebujemo popolno nasprotje tega. Če bi na tem mestu govorili o zdravju ali pa kakšnih drugih dobrodelnih učinkih na telo, potem obstaja veliko dobrih razlogov, zakaj naj ne bi dvigovali zelo težkih uteži, a to ne velja, ko govorimo o bodybuildingu.«