Slovensko presenečenje prvenstva je bila tudi včeraj Kranjčanka Tanja Šmid, ki nastopa za ravenski Fužinar, saj se ni ustrašila prvega velikega finala v karieri. Z novim odličnim nastopom in dosežkom 2:27,73 je še za pol sekunde izboljšala svoj državni rekord iz polfinala in se uvrstila na peto mesto. Prva tri, ki so jih osvojile Rusinja Anastazija Čaun, Norvežanka Sara Nordenstam in Danka Rikke Moeller Pedersen, so bila popolnoma nedosegljiva, prav tako četrto mesto Švedinje Joline Hoestman. Vse premagljive tekmice je 20-letna slovenska reprezentantka prehitela, tudi Italijanko Chiaro Boggiatto, ki je bila na zadnjem obratu še pred njo.

Za še en slovenski, predvsem pa osebni presežek je že dopoldne poskrbela letošnja mladinska evropska prvakinja in podprvakinja Ravenčanka Tjaša Oder. Slovenska plavalka si je na 1500 metrov prosto priplavala tudi prvi članski finale na evropskih prvenstvih. Z najhitrejšim dosežkom v sezoni (16:31,45) je osvojila osmo mesto in danes se bo tudi ona prvič predstavila med plavalno elito. "Po dogovoru s trenerjem sem se držala tekmovalke na progi pet, po 700 metrih pa sem imela še veliko moči in šla naprej," je recept za finale razložila mlada koroška plavalka Tjaša Oder in dodala, da je dodatno motivacijo dobila že po dobrem nastopu na 800 prosto, kjer je bila 11., s čimer je videla, da je finale na 1500 prosto realen.

Suvereno so nastopili tudi vsi trije slovenski polfinalisti. Najprej je bil na vrsti branilec srebrne medalje z evropskega prvenstva v Eindhovnu na 100 delfin Peter Mankoč, ki je z 52,31 pokazal sedem desetink boljši nastop kot v predtekmovanju in se zanesljivo zavihtel med najboljšo osmerico. Prav ob koncu dneva so se predstavili še tekmovalci v prsnem slogu na najkrajši 50-metrski razdalji. Zanesljivo sta se v finale uvrstila oba slovenska predstavnika Damir Dugonjič, ki je zmagal v svojem polfinalu, in Emil Tahirovič. Skupno sta dosegla četrti in peti izid polfinala, a ne gre prezreti, da je Dugonjič že v predtekmovanju dosegel letošnji najboljši izid na svetu, Tahirovič pa drugega. Po polfinalu se je vrstni red na tej lestvici nekoliko spremenil. V vodstvu ostaja Dugonjič (27,37) pred Nizozemcem Lennartom Stekelenburgom (27,44) in Italijanom Fabiom Scozzolijem (27,46), Tahirovič pa je četrti z drugim Nizozemcem Robinom van Aggelejem, ki mu je dosežek 27,50 uspel v polfinalu.

Že dopoldne je fantastičen izid na 50 prsno dosegel tudi Koprčan Matjaž Markič, ki je bil s 27,67 skupno tretji, a žal tudi tretji med Slovenci in zato ostal brez polfinala, v katerem iz ene države lahko nastopita dva tekmovalca. "Izid je zelo dober, a žal sem bil le tretji od Slovencev. Emilu in Damirju lahko le zaželim, da bosta čim bolje plavala še naprej," je dal spodbudo večnima tekmecema ob slovesu od EP Matjaž Markič. "Žal mi je za Matjaža, a pokazalo se je, da smo trenutno trije najboljši v Evropi. Posebno Dugonjičev dosežek je nekaj izjemnega in mislim, da ga letos na svetu ne bo, ki bi bil hitrejši. Kolajna zdaj ne bi smela biti več vprašanje," je povedal Emil Tahirovič. Damir Dugonjič je dodal: "Spremenil sem način razmišljanja. Počutil sem se, kot da sem najhitrejši na svetu, prepričal sem se v to. Vem, da to zmorem, in uspelo mi je."

Preostali Slovenci so se dopoldne poslovili, že jutri pa varovance selektorja Ronija Pikca čakajo novi izzivi. Anja Klinar, Sara Isaković in mladinka Špela Bohinc bodo nastopile na 200 delfin, Tanja Šmid na 50 prsno in Nina Sovinek na 50 prosto.