Ali bo gradbeno družbo prostovoljno zapustila, še vedno ni znano. Pripravljena naj bi bila oditi, če bi to pomenilo hitrejše reševanje Vegrada.

Tovšakova si je politično ime začela graditi po osamosvojitvi države, v nekdanji Peterletovi stranki SKD, kjer je napredovala vse do glavne tajnice, po združitvi SKD in SLS na prelomu v tretje tisočletje pa je zapustila politiko in zasedla najvišji položaj v Vegradu. Pod njenim vodstvom je Vegrad prerasel v enega največjih gradbincev v Sloveniji, a bo najverjetneje tudi največji, ki bo končal v prisilni poravnavi ali stečaju.

Konec leta 2008 se je za zaposlene začelo mučno obdobje z zniževanjem plač, ki si ga bodo zagotovo zapomnili tudi po pismu o kulturi in obnašanju v Sloveniji. Zaposlenim, večinoma državljanom republik bivše Jugoslavije, je sporočila, naj ne nosijo s seboj v Slovenijo svoje kulture - motila jo je glasna bosanska glasba. Zadnja delavska afera Tovaškove pa je izginotje okoli 14.000 evrov, ki so jih zaposleni zbrali kot solidarnostno pomoč za družino tragično umrlega sodelavca Vegrada.

Znašla se je tudi v središču pozornosti kriminalističnih in protikartelnih preiskav. Če je še sredi leta 2006 ob srečanju s takratnim ministrom za finance Andrejem Bajukom dejala, "zdaj imamo pravo oblast in smo na pravi poti," je prav Bajuk dobro leto kasneje opozoril na kartelno dogovarjanje gradbincev. Nedolgo po tistem, februarja 2008, se je Tovšakova v družbi z Ivanom Zidarjem (SCT) in Dušanom Črnigojem (Primorje) znašla v središču afere čista lopata. Vsi trije so bili osumljeni nedovoljenega dajanja daril v boju za pridobitev gradnje kontrolnega stolpa na brniškem letališču. Letos pa je Tovšakovo oziroma Vegrad, skupaj s še desetimi gradbenimi podjetji, urad za varstvo konkurence (UVK) osumil kartelnega dogovarjanja pri avtocestnih poslih.

Težave, v katerih se je znašel Vegrad, naj ne bi bile le posledica gospodarske krize. Tovšakova naj bi si zaradi "soliranja" pri kartelnih dogovorih nakopala zamero drugih glavnih igralcev. Zamerili naj bi ji predvsem dumpinške cene pri kandidiranju za projekte, o katerih se jim ni uspelo uskladiti.

barbara.hren@dnevnik.si