Predsednik nadzornega sveta Vegrada Klemen Boštjančič je že pred tednom dni opozoril, da bodo nadzorniki, ki naj bi se danes sešli na seji v Velenju, v primeru ugotovljene insolventnosti od Vegradove uprave zahtevali uvedbo postopkov zaradi insolventnosti družbe.

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak sedaj napoveduje, da bo v postopku insolventnosti vse upnike družbe enakopravno obravnavala, prav tako bo uprava za odpravo insolventnosti zagotovila izvedbo ustreznih ukrepov, ki so v njeni pristojnosti.

Pripravili bodo tudi poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja skladno z določili zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter ga v zakonskem roku predložili v presojo nadzornemu svetu družbe.

Vegrad, za katerega je že konec julija stečaj predlagalo pet podjetij, ima namreč od februarja blokirane vse poslovne račune. Delničarji pa so na skupščini v začetku julija sprejeli sklep o dokapitalizaciji v skupni višini 15,5 milijona evrov, rok za vplačilo svežega kapitala pa se izteče 5. septembra.

Nadzorniki Vegrada danes nesklepčni

Napovedane seje nadzornega sveta Vegrada, ki je bila sklicana za danes, ni bilo, saj sta manjkala dva nadzornika, ki sta na dopustu, je v izjavi za medije povedal predsednik nadzornega sveta Vegrada Klemen Boštjančič. Dodal je tudi, da je novo sejo sklical za ponedeljek.

Boštjančič je pojasnil, da se je danes seznanil s poročilom o poslovanju Vegrada v prvi polovici leta, iz katerega je razvidno, da je družba postala insolventna. Na ponedeljkovi seji Boštjančič pričakuje, da bodo obravnavali ne le polletno poročilo, temveč tudi poročilo o finančnem prestrukturiranju Vegrada, ki naj bi imel po neuradnih podatkih okrog pol milijarde dolgov in številne nedokončane projekte.

Poudaril je še, da aprilski sporazum o ukrepih poslovnega in finančnega prestrukturiranja družbe, ki ga je uprava Vegrada uskladila z glavnimi deležniki podjetja, glede na ugotovljeno insolventnost ni več izvedljiv.

Štirje podpisniki sporazuma o medsebojnih pravicah in obveznostih v zvezi z ukrepi finančnega in poslovnega prestrukturiranja - NLB, Hypo Alpe-Adria-Bank, Hypo Leasing in Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) - so danes javnosti že sporočili svojo ugotovitev, da sporazum ni več veljaven.

Zastopniki vseh štirih so poudarili, da poslovodstvo Vegrada ni pravočasno izvedlo ukrepov, ki so opredeljene v sporazumu, ter je s tem od njega odstopilo. "Podpisniki sporazuma ugotavljamo, da z nastopom insolventnosti pogoji za izvršitev sporazuma niso in ne morejo biti več izpolnjeni in da zato sporazum ni več veljaven," so zapisali v sporočilu za javnost.

Omenjeni sporazum so sicer podpisali z namenom izvesti ukrepe finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe izven postopkov, ki jih predvideva zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Predvideval je sanacijo Vegrada z dogovorno poravnavo.

Glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak je sicer pojasnila, da so bili danes izdelani polletni poslovni rezultati Vegrada, zelo daleč so tudi s pripravo načrta finančnega prestrukturiranja družbe. Po njenih napovedih bodo ta načrt predvidoma v ponedeljek poslali nadzornemu svetu.

Po njenih besedah je glavni vzrok insolventnosti Vegrada, katerega delavci so na kolektivnem dopustu, negativen kapital v bilanci stanja. Kot dobro novico je Tovšakova navedla dokončanje Celovških dvorov, saj je tehnični pregled pokazal, da napake niso takšne, da jih ne bi bilo možno odpraviti v nekaj dneh.

Na vprašanje, ali razmišlja o odstopu, je Tovšakova odgovorila, da ko in če bo o tem razmišljala, bo to najprej sporočila tistim, ki potem morajo sprejeti njen odstop.