Šmidova je bila diskvalificirana zaradi domnevnega delfinovega udarca med plavanjem, ki pa ga slovenski trenerji niso zasledili niti po pregledu posnetka plavanja. "Najhuje je, ker bi Tanja s svojim dosežkom lahko nastopila v polfinalu," je po tekmi dejal njen trener in eden najboljših slovenskih plavalcev vseh časov Borut Petrič.

"Zelo razočarana sem. Diskvalificirana sem bila, ker naj bi pri zadnjih dveh zavesljajih pred obratom brcala delfina. Tega nisem naredila, tudi na posnetku tega ni. Zdaj sem pa jezna in upam, da mi bo to prišlo prav za nastop na 200 metrov prsno," je tekmo komentirala Šmidova.

Nezadovoljna je bila tudi Sovinkova, ki ni skrivala, da si je želela boljši dosežek. "Pokazalo se je, da še nisem dovolj hitra. Sem pa dobro plavala drugih 50 metrov in tudi zaradi tega upam, da bom na 200 metrov plavala dobro. Sicer pa sem naredila napako že pri skoku, tudi izid ni bil ravno blesteč, a vseeno sem si želela štiri ali pet desetink boljši izid," je svojo tekmo ocenila olimpijka iz Pekinga.

Danes se obeta bolj zanimiv dan za slovenske ljubitelje plavanja, kajti na sporedu bo kar sedem slovenskih nastopov. Na 800 metrov prosto se bodo predstavile slovenska rekorderka Nina Cesar iz Radovljice, aktualna mladinska podprvakinja v tej disciplini Ravenčanka Tjaša Oder, njena klubska kolegica in vrstnica Špela Bohinc ter še ena radovljiška plavalka Teja Zupan, tudi že olimpijka v daljinskem plavanju. Triglavanka Anja Čarman se bo na 100 metrov hrbtno skušala odkupiti za ponesrečen nastop na dvakrat daljši razdalji, Anjo Klinar iz Gorenjske banke Radovljice čaka nastop na 200 metrov mešano, njen klubski kolega Robi Žbogar pa se bo predstavil na 200 metrov delfin.

Dan je sicer minil v znamenju Francoza Camilla Lacourta. Postal je prvi plavalec, ki je po prepovedi visokotehnoloških plavalnih kostumov dosegel nov evropski rekord. Francoz je v finalu drugega dne evropskega plavalnega prvenstva v Budimpešti dosegel izid 52,11 sekunde na 100 metrov hrbtno ter tako za 16 stotink izboljšal rekord Nemca Helgeja Meeuwa iz lanskega leta. Z rekordom je 25-letni Lacourt poskrbel, da se je tudi drugi dan EP odvrtel po francoskem scenariju, ki je prvi dan Francozom pripadel potem, ko je mladinec Yannick Agnel na 400 metrov prosto premagal svetovnega prvaka in svetovnega rekorderja Nemca Paula Biedermanna. Lacourt je z evropskim rekordom na 100 metrov hrbtno le za 17 stotink zgrešil svetovni rekord Američana Aarona Peirsola. Srebro na 100 metrov hrbtno je osvojil drugi Francoz Jeremy Stravius pred Britancem Liamom Tancockom.