Klinarjeva je v sezoni 2010 napovedala boj za kolajno in nov osebni rekord. Kljub vrnitvi k starim tekstilnim kopalkam je samozavestno govorila o najboljšem dosežku v karieri in na EP popravila lasten državni rekord z olimpijskih iger v Pekingu kar za 77 stotink sekunde.

Razplet tekme je pokazal, da sta Britanka Mileyjeva, ki si je priplavala suvereno zmago, in svetovna prvakinja Katinka Hosszu premočni za tekmice. Tudi Jakaboseva je po polovici proge zanesljivo sodila med dobitnice kolajn, na koncu pa je z zadnjimi močmi le s težavo ubranila dve desetinki sekunde prednosti pred jeseniško plavalko, ki je na polovici zaostajala že 3,3 sekunde. Klinarjeva je tokrat pokazala borbenost, s katero bo ob pregledu izidov prestrašila tekmice, saj je bila v želji po bronu na zadnjih stotih metrih hitrejša prav od vseh tekmovalk. Jakabosevi je samo v kravlu vzela 1,7 sekunde, a cilj za popoln preobrat je bil nekaj metrov preblizu.

"Zelo sem zadovoljna, saj še nikoli nisem plavala hitreje, a ostaja grenak priokus, ker sem za malenkost zgrešila medaljo. Ne vem, če je še kakšno mesto slabše od četrtega. Dala sem vse od sebe, boljše ne bi mogla plavati, zato ne smem biti razočarana," je povedala Anja Klinar, ki je dodala, da Jakabosevo zelo dobro pozna, zato je podoben razplet pričakovala. "Vedno je tako, da je na polovici pet metrov pred mano in jo potem lovim. Upam, da bo naslednjič sreča na moji strani," je še povedala letos najboljša slovenska plavalka, ki je zaradi zanjo nesrečnega razpleta potočila tudi nekaj solz. Ob tem je razkrila še eno zanimivost: "Nazadnje sem na tekmi jokala na mladinskem evropskem prvenstvu 2004, ko sem izgubila zlato kolajno za dve stotinki. Tudi takrat zaradi Jakaboseve."

V popoldanskem programu se je na 50 delfin predstavil tudi drugi slovenski adut Peter Mankoč in s 24,11 še enkrat dosegel najboljši letošnji izid na tej razdalji, ki je zadostoval za 12. mesto. Tudi Mankoču je za še večji uspeh zmanjkalo 21 stotink sekunde. "Plaval sem boljše kot zjutraj, a prihod v cilj se mi ni izšel. Delam velike zavesljaje, zato imam s prihodom v cilj nekaj težav," je zadovoljen povedal Peter Mankoč.

Že dopoldne so z mešanimi občutki tekmo končali slovenski tekmovalci na 100 prsno, ki imajo velike apetite predvsem za 50-metrsko tekmo. Za presenečenje je z dosežkom 1:01,82 poskrbel Koprčan Matjaž Markič, ki je tekmo končal kot 19., le desetinko za polfinalom. Ravenčan Damir Dugonjič je bil 22. z 1:01,91, triglavan Emil Tahirovič pa 25. z 1:02,13, Ljubljančan Grega Plevelj pa 58. z 1:06,21.

Popoln polom glede na pretekle dosežke na 200 hrbtno je doživela triglavanka Anja Čarman s časom 2:15,87 (18. mesto). Del krivde za slab nastop je takoj po tekmi vzel tudi njen trener Roni Pikec, ki je odkrito priznal, da bo treba za boljše dosežke spremeniti tudi trening. Prireditelji v Budimpešti niso uspeli zagotoviti zdaj že uveljavljenega tekmovanja na desetih progah, sicer bi imela Čarmanova priložnost za popravni izpit, v polfinalu pa bi se lahko predstavila tudi Markič in Dugonjič, a prvi dan tekmovanj v igri stotink ni bil na slovenski strani. Nastopil je tudi Radovljičan Robi Žbogar in na 50 delfin s 25,11 zasedel 42. mesto

Danes bosta slovenske barve v predtekmovanju branila le Tanja Šmid iz ravenskega Fužinarja na 100 prsno in plavalka Olimpije Nina Sovinek na 100 prosto.