"Od danes bova skušala kar najbolje voditi podjetji, ustvariti ustrezno stečajno maso ter poplačati terjatve, ki se bodo v postopku pojavile. Danes smo se z dosedanjo upravo sestali prvič in se skušali seznaniti z razmerami, ki so nastale pred in z začetkom stečajnega postopka. Zgodba obeh podjetij je izredno prepletena in bo zahtevala obojestransko usklajeno delovanje stečajnih upraviteljev, saj gre za prepletene lastniške odnose," je pojasnil Kastivnik.

Kot je dejal stečajni upravitelj Prevent Globala, gre za kompleksen primer, za katerega je ta trenutek nemogoče napovedati, kako se bo razvil, sam pa si bo prizadeval rešiti tisto, kar se da. Po njegovem bodo bolj konkretne odgovore lahko podali šele po primopredaji poslov, inventuri premoženja obeh podjetij ter inventuri morebitnih prihodnjih poslov, ki naj bi se odvijali na različnih lokacijah Preventa. Sicer pa morajo zaključno bilanco stanja na dan pred uvedbo stečaja izdelati v mesecu dni, v tem času pa bo po Kastivnikovem mnenju marsikaj bolj jasno.

Stečajni upravitelj družbe Prevent avtomobilski deli je ob tem spregovoril o nadaljnjih postopkih za skupaj 1260 zaposlenih, od tega 1100 v avtomobilskih delih. Kot je dejal, bodo odpovedi pogodb o zaposlitvi delavcem izročili v naslednjih dneh, vzporedno s tem pa bodo naredili analizo možnosti za kakršnokoli nadaljevanje proizvodnje, bodisi v obliki poslov znotraj stečajnega postopka, bodisi z oddajo poslovnih prostorov in opreme.

"Odvisno od tega, kaj bo analiza pokazala, in od razgovorov s strateškimi partnerji in kupci, se bomo odločili, ali bo mogoče del proizvodnje ohraniti takoj. Dejstvo je, da imamo poleg lokacije v Slovenj Gradcu zaposlene tudi na lokaciji v Mirni, v obeh obratih pa proizvodnja trenutno stoji. Prej kot v dveh tednih v nobenem primeru ne bo moglo priti do zagona proizvodnje," je dejal Erman, ki tokrat še ni želel ocenjevati, koliko časa bi takšen način proizvodnje v okviru stečaja lahko trajal in koliko ljudi bi lahko ostalo na delovnih mestih.

Po njegovih besedah bodo še ta teden z vsemi zainteresiranimi partnerji opravili razgovore in poskušali najti način, ki bi ga nato potrdilo tudi sodišče. Ob tem je Erman še opozoril, da gre za veliko prepletenost obeh podjetij v stečaju, kar se tiče premoženja, saj je večina opreme v lasti Preventa avtomobilskih delov, večina nepremičnin pa v lasti Preventa Globala.

V zvezi s premoženjem, ki ni potrebno za nadaljevanje proizvodnje, je Erman napovedal, da bodo v zelo kratkem času pripravili predloge za prodajo, saj za določene lokacije obstaja veliko zanimanje kupcev.

Erman je še potrdil, da se bodo v naslednjih dneh sestali tudi s predstavniki družbe Boxmark Leather iz Kidričevega, ki ga je med tremi interesenti kot najboljšega ponudnika izpostavila ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Kdaj natančno se bo srečanje tudi dejansko zgodilo, pa stečajni upravitelj za zdaj ni želel razkriti.

Tudi v družbi Boxmark Leather so danes za STA povedali, da s stečajnima upraviteljema še niso imeli neposrednih stikov. Je pa direktor Boxmarka Marjan Trobiš napovedal, da se bodo s Kastivnikom in Ermanom predvidoma srečali v sredo.