Na tak ali drugačen način je tekmecem podaril že 128 točk, na letošnjih dvanajstih dirkah se mu je kar devetkrat pošteno zalomilo. Kot da bi se mlademu dirkaču ponavljala smola iz minule sezone, ko je moral iz zelo podobnih razlogov priznati premoč takratnega dirkača ekipe Brawn Jensonu Buttnu. Kljub letošnjim darilom tekmecem Vettel še vedno ostaja v bitki za naslov prvaka, saj je zbral 151 točk, njegov moštveni tovariš Mark Webber jih ima 161, McLarnov dirkač Lewis Hamilton na drugem mestu pa 157. Anglež je z odstopom na VN Madžarske prvič letos ostal brez točk. Glede na štartne položaje, hitrost dirkalnika in še marsikaj bi moral danes Vettel premočno voditi tudi v skupnem seštevku.

14. marec - VN Bahrajna: Vettel je po štartu z najboljšega štartnega mesta suvereno vodil, dokler ni odpovedala vžigalna svečka v Renaultovem motorju njegovega dirkalnika. S precej manj moči se je še nekako "privlekel" do cilja in dirko končal na četrtem mestu. Izguba: 13 točk.

29. marec - VN Avstralije: Tudi v Melbournu je Vettel prevladoval, osvojil najboljše štartno mesto, zmago pa mu je po prepričljivem vodstvu vzela napaka na sprednjem kolesu, zaradi česar se je zavrtel v pesek ob stezi. Izguba: 25 točk.

18. april - VN Kitajske: V kaotični deževni dirki tudi tretji najboljši štartni položaj v tej sezoni Vettlu ni prinesel sreče. Po slabem štartu in taktičnih napakah ekipe Red Bull je dirko končal le na šestem mestu. Izguba: 17 točk.

9. maj - VN Španije: Na štartu je Vettel ostal na drugem mestu za moštvenim tovarišem Markom Webbrom, v nadaljevanju dirke pa zaradi težav z zavorami ni mogel obraniti drugega mesta in je dirko končal kot tretji. Izguba: 3 točke.

30. maj - VN Turčije: Sebastian Vettel in Mark Webber sta prevladovala na dirki, dokler se pri ponesrečenem prehitevanju Vettla, ki je bil v tistem trenutku na drugem mestu, nista zapletla v trčenje. Mark Webber je lahko nadaljeval in je dirko končal na tretjem mestu, Vettel pa je moral odstopiti. Izguba: 18 točk.

13. junij - VN Kanade: Po tvegani izbiri pnevmatik je Sebastian Vettel kmalu po štartu prevzel vodstvo, saj so morali ostali na predčasno menjavo. Po tem so v vodstvu Red Bulla dolgo odlašali z menjavo pnevmatik, zaradi česar je Vettel s prvega padel na četrto mesto. Izguba: 13 točk.

11. julij - VN Velike Britanije: Sebastian Vettel je dirko ponovno začel z najboljšega štartnega mesta, a je v dvoboju prvo mesto izgubil proti Marku Webbru, po rahlem trčenju z Lewisom Hamiltonom v prvem ovinku pa ga je upočasnila predrta pnevmatika. Po postanku je dirko nadaljeval povsem iz ozadja in se prebil na sedmo mesto. Izguba: 19 točk.

25. julij - VN Nemčije: Na štartu Vettel ponovno ni uspel unovčiti najboljšega štartnega mesta in je padel na tretje mesto, za oba Ferrarijeva dirkača Fernanda Alonsa in Felipeja Masso. Izguba: 10 točk.

1. avgust - VN Madžarske: Po dobrem štartu je Sebastian Vettel uspel unovčiti najboljše štartno mesto in je bil zanesljivo na poti k novi zmagi. A potem je organizator na stezo poslal varnostni avtomobil, pri ponovnem štartu pa je Vettel napravil napako in zaostal za Markom Webbrom, ki je še moral na menjavo pnevmatik, za več kot deset dolžin dirkalnika in si tako prislužil kazensko vožnjo skozi bokse. Zaradi tega je nazadoval na tretje mesto. Izguba: 10 točk.