Prav današnji ponedeljek bo eden od vrhuncev za slovensko vrsto, saj bosta v svojih paradnih disciplinah nastopili tudi Radovljičanka Anja Klinar in triglavanka Anja Čarman. Posebno Klinarjeva na 400 mešano napoveduje boj za najvišja mesta, nov osebni rekord in s kančkom športne sreče morda tudi kolajno, svojo prvo po evropskem prvenstvu 2004 v Madridu, kjer se je na tej razdalji že okitila z bronom. Čarmanova bi se z najboljšim letošnjim dosežkom na 200 hrbtno morala zavihteti v polfinale, ob dobrem polfinalnem nastopu morda tudi v finale.

Ponedeljek bo tudi dan za preverjanje forme med slovenskimi plavalci prsnega sloga. Damir Dugonjič, Emil Tahirovič, Matjaž Markič in Grega Plevelj bodo nastopili predvsem za trening pred paradnim nastopom na 50 prsno. Zlasti Ravenčan Damir Dugonjič bi ob primerni formi lahko zaplaval tudi v evropskem finalu, svojem prvem v 50-metrskem bazenu. Glede na formo s tekmovanj NCAA marca in lanski nastop na svetovnem prvenstvu v Rimu bi bil lahko celo eden od kandidatov za kolajno, a je bil na sklepnih domačih treningih in tekmovanjih rezultatsko kar precej oddaljen od svoje najboljše forme, zato posebnih obremenitev pred nastopom na 100 prsno ni.

Na 50 delfin bosta nastopila ilirijan Peter Mankoč in Radovljičan Robi Žbogar. Mankoč bo na 50-metrski razdalji verjetno že dobil odgovor na vprašanje, kako je pripravljen in kako njegovi tekmeci za paradnih 100 delfin v petek in soboto.

Skupaj bo v bazenskem delu tekmovanja nastopilo 16 slovenskih plavalcev. Ob že omenjenih še Špela Bohinc, Tjaša Oder, Tanja Šmid (vse Fužinar Ravne), Urša Bežan (Triglav Kranj), Nina Cesar, olimpijska podprvakinja Sara Isaković, Teja Zupan (vsi Gorenjska banka Radovljica) in Nina Sovinek (Olimpija Ljubljana), ki pa bodo prvi dan v vlogi navijačev.

Na 30. evropskem prvenstvu nastopa 700 plavalcev in plavalk iz 44 držav. Plavalci bodo po dveh letih nastopanja v modernih visokotehnoloških kopalkah vnovič nastopili v starodobni tekstilni opremi.