Smučarji skakalci s serijo desetih tekem na plastiki vstopajo v nov štiriletni olimpijski ciklus, kapitan slovenske zračne eskadrilje pa je še naprej Robert Kranjec. V lanski sezoni je v poletni seriji v skupnem seštevku osvojil drugo mesto, pozimi pa je svetovni pokal sklenil med najboljšo deseterico.

Pred novo sezono ste zamenjali opremljevalca smuči. Iz Elana ste prestopili k Fischerju.

To je zame izziv, ki mi daje dodatno motivacijo. Vsaka novost je svežina, ki vedno prinese nekaj dobrega. V novih smučeh sem videl nekatere prednosti, zdaj pa si moram vzeti čas, da vse skupaj povežem v celoto in da bom na koncu iz tega prišel boljši. Predvsem moram smučem prilagoditi tehniko, da bom v zraku počasi dobil nazaj dober občutek in bom spet užival v letenju. Na novih smučeh se še malo lovim, saj me včasih odnese zelo daleč, včasih pa ga polomim.

V Elanu niso navdušeni, da ste trije slovenski skakalci odšli h konkurenci. Ali ste razrešili vse stvari, ki so povezane tudi z denarjem?

S tem se ukvarjajo drugi. Moja naloga je, da skačem. V novi smučki vidim nekaj boljšega. Svoje skoke bi rad spravil na višjo raven, ne le do desetega mesta.

Cilji za letošnjo poletno sezono, potem ko ste lansko končali tik pod vrhom.

Glavni cilj je konstantnost na tekmah, v skupnem seštevku je načrt končati med prvo deseterico. Želim si, da bi tako kot lani rasel iz tekme v tekmo in stopnjeval formo ter bil na koncu s kančkom sreče ob boku najboljšim.

Ali je lanski dosežek za vas breme?

Ne, ker je šlo za splet okoliščin meni v prid. Nekateri tekmeci so na eni tekmi naredili hud spodrsljaj, na drugih jih ni bilo, jaz pa sem vso sezono odskakal konstantno in nastopil na vseh tekmah.

Selektor Matjaž Zupan pravi, da ste edini slovenski skakalec, ki je izstopal med pripravami in bil enakovreden najboljšim na svetu.

Na treningih me je kljub napakam neslo zelo daleč. Tudi, ko naredim napako, še vedno lahko skočim daleč. To me navdušuje, ker vem, da imam še veliko rezerv na tehniki. Telesna pripravljenost je dobra, rezerve so tudi v gibljivosti in kakšnem kilogramu manj, da bo na koncu vse tako, kot si želim. Predvsem si želim, da bi tisto, kar delam na treningih, pokazal tudi na tekmi. Tekma ti lahko veliko da ali pa tudi odvzame.

Ali ste kaj spremenili v načinu treninga?

Ker si beležim, kaj delam, vidim, da je program dela več ali manj enak. Letos sem še nadgradil sodelovanje, ki sem ga v Kranju začel z Matjažem Polakom, s katerim sem individualno delal že v lanski sezoni. Telesno počutje je odlično, upam, da bo na tekmah popolna uigranost tudi glede tehnike.

V minulih letih ste imeli veliko težav z bolečinami v gležnju.

Letos nimam nobenih težav z oteklinami in podobnimi stvarmi. Bolečine se pojavijo le, če so priprave dolge teden, a to je posledica napornih treningov.

V lanski sezoni ste za izboljšanje tehnike veliko uporabljali vetrovnik pri Akrapoviču.

Letos sem bil v njem že dvakrat, trenutno pa imajo kolektivni dopust. S trenerjem Zupanom sva se dogovorila, da bi uporabo vetrovnika prestavili v kasnejše obdobje, ker je urnik trenutno zelo natrpan in bi izgubil svežino.

Ste se med počitnicami zdivjali z motorjem?

Da. Bil sem na Grobniku na Hrvaškem in Paninona Ringu na Madžarskem, kjer sem dirkal za svojo dušo.