Sobota, 7. avgusta

Slovenski planinci bodo po več kot sto letih prizadevanj v Mojstrani dobili lasten muzej, ki ga bo slavnostno odprl predsednik države Danilo Türk. Odprtje muzeja sovpada s 115. obletnico postavitve stolpa na vrhu Triglava, za kar je zaslužen dovški župnik Jakob Aljaž.

Nedelja, 8. avgusta

V Ajdovščini bodo na ploščadi Hiše mladih pripravili tradicionalni Njoki Summer Festival 2010. Gre za največji in najbolj pričakovan punk rock dogodek poletja na Primorskem. Med drugim bodo nastopili domači Elvis Jackson, hrvaški Overflow , skupina Bed Religion, Nervous Stompin iz Nove Gorice in kot posebni gostje v video varianti neprekosljivi in jezični Small Took.

Ponedeljek, 9. avgusta

V japonskem mestu Nagasaki bodo obeležili 65. obletnico eksplozije atomske bombe, ki jo je na mesto odvrgla ameriška vojska. "Debeli mož", kot so poimenovali smrtonosno orožje, je v trenutku pomoril od 40.000 do 75.000 ljudi, nekaj dni zatem pa je japonska kapitulirala, s čimer se je uradno končala druga svetovna vojna.

Torek, 10. avgusta

Športni park Stožice bo - če se bodo pravočasno rešili vsi zapleti z uporabnim dovoljenjem - gostil prvo tekmo v novi dvorani, ki je že več tednov razprodana. Slovenska košarkarska reprezentanca se bo pomerila s svetovnimi in evropskimi prvaki Španci.

Sreda, 11. avgusta

Le dan po košarkarski tekmi bodo Stožice gostile nov spektakel. Slovenska nogometna reprezentanca bo odigrala prvo tekmo na novem stadionu, na katerem bo dvoboj z Avstralijo spremljalo 16.000 gledalcev.

V Cankarjevem domu bo ugledno Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga s svojim šefom dirigentom maestrom Valerijem Gergijevim izvedlo Straussovo opero Žena brez sence. Ponovitev bo v četrtek popoldne. Mariinsko gledališče in Gergijev sta že stara znanca Festivala Ljubljana, toda tokrat prvič prihajajo s tako veliko ekipo in produkcijo.