Največ pričakuje od Anje Klinar, Petra Mankoča ter vseh treh plavalcev prsnega sloga, Emila Tahiroviča, Matjaža Markiča in Damirja Dugonjiča.

"Na evropsko prvenstvo v plavanju v Budimpešti odhaja 16 plavalcev, drugače pa bi jih 17, a ima Jernej Godec poškodovano ramo. Z nami bo potovalo tudi šest trenerjev. Tokrat smo se tudi odločili, da bomo nastope snemali, ker je to ključnega pomena. Če imamo trenerji kmalu ali takoj po nastopu plavalca že povratne informacije, potem lahko hitreje ukrepamo in popravimo določene stvari. Drugače pa poleg kolajne računam še na kakšnih šest ali sedem finalnih nastopov in na čim več uvrstitev med najboljših 16. Za mlade plavalce bodo zelo dobre tudi vse uvrstitve blizu polfinala, tja do 20., 22. mesta, in seveda dosežki okrog svojih osebnih rekordov," je na novinarski konferenci v prostorih Zavarovalnice Triglav dodal selektor Pikec.

Slovenska plavalna ekspedicija se je nazadnje brez odličja z evropskega prvenstva vrnila v domovino leta 2000. Kolajne so seveda le vrh pričakovanj vsake izbrane vrste. Na prvenstvu leta 2008 v Eindhovnu, ki ga je z zlato kolajno, prvo slovensko po Borutu Petriču in 21 letih, zaznamovala Sara Isaković, so slovenski plavalci dosegli še pet uvrstitev v finale (dvakrat Isakovićeva, Markič, Klinarjeva, Zupanova) ter dodatnih 11 uvrstitev v polfinale, skupno torej kar 18 uvrstitev med najboljših 16, s čimer so vidno opozorili nase v močni evropski konkurenci.

Najboljša slovenska plavalka Sara Isaković tokrat ne računa na najvišja mesta, a pravi, da bo kljub temu uživala na prvenstvu: "Dejala bi, da sem opravila vse treninge, a je jasno, da v mesecu in pol ne morem priti do šampionske forme, tako da ne računam na osvojitev kolajne. Kljub temu bo prvenstvo v Budimpešti zame velik izziv in vem, da bom v tekmovanju izredno uživala. Ob študiju enostavno ni časa, da bi bila forma vrhunska, a pomembno je, da ostanem blizu najboljšim in da se jim, ko bo šlo spet zares, lahko približam. Trenutno je pri meni šola na prvem mestu, saj sem spoznala, da slava hitro mine. Lahko pa obljubim, da bom do poletnih olimpijskih iger leta 2012 v Londonu znova v šampionski formi."