Zveza v današnjem sporočilu za javnost opozarja, da sta cena in nabor storitev bistvenega pomena, ko se potrošnik odloča za posameznega operaterja, zato ga mora operater ob vsaki spremembi najmanj 30 dni prej obvestiti na primeren način. Ponavadi je takšno obvestilo zapisano na hrbtni strani računa in na spletnih straneh operaterja. Od obvestila do spremembe ima potrošnik, če se z njo ne strinja, možnost odstopiti od naročniškega razmerja brez plačila pogodbene kazni.

Če je ob sklenitvi razmerja od operaterja prejel oziroma po subvencionirani ceni kupil opremo, jo lahko ob prekinitvi pogodbe vrne operaterju, ki mu za uporabo te opreme ne sme ničesar zaračunati. Kdor se odloči, da opremo obdrži, pa operaterju plača še preostali delež njene vrednosti.

ZPS obenem operatorje poziva, da pri sklepanju in izpolnjevanju dolgoročnejših pogodb z naročniki v skladu s pošteno poslovno prakso ob spremembi pogodbenih pogojev dosedanjim uporabnikom omogočijo nadaljevanje naročniškega razmerja pod nespremenjenimi pogoji, dokler se ne izteče čas vezave.

Obenem naj operaterji po priporočilih ZPS čas vezave skrajšajo na največ leto dni, saj daljši čas ne omogoča preproste menjave operaterja zaradi konkurenčnih prednosti. Ob nakupu subvencionirane opreme pa naj operaterji uporabniku predajo izračun vrednosti preostale opreme za vsak mesec do konca obdobja vezave, pozivajo v ZPS.

V zvezi predlagajo, naj operaterji, ko želi potrošnik zaradi s strani operaterja spremenjenih pogojev odstopiti od pogodbe, seznanijo potrošnika z vsemi informacijami in možnostmi, ki jih pri tem ima - vključno z načinom prestopa k drugemu operaterju brez menjave številk.