Bodite pozorni na drobni tisk

Če imate trenutno pri Siolu naročen osnovni paket za storitve interneta, televizije in telefonije oziroma tako imenovani trojček, vas ta stane 30 evrov na mesec. Za digitalni paket je treba doplačati tri evre. Za podoben paket je pri Amisu treba odšteti 32 evrov, pri T-2 s sicer občutno hitrejšim prenosom podatkov s spleta 38,5 evra, pri Telemachu pa vas bo osnovna podobna storitev stala od 28 evrov naprej. Seveda morate biti ob tem pozorni na drobni tisk, saj vsi glavni ponudniki interneta, digitalne televizije in telefonije ponujajo različna razmerja med prenosom podatkov s spleta, številom programov ter akcijskimi ponudbami, ki pa so vezane zgolj na določeno obdobje.

V Telekomu so se ob tem odločili, da bodo 1. septembrom svoje storitve podražili, in sicer bo za tri evre dražja naročnina za pakete Siol TV, prav tako bo za isti znesek višja naročnina za vse pakete, ki vsebujejo storitev Siol TV. Telekom bo začel zaračunavati tudi digitalni dostop za naročnike storitev Siol in KTV na optičnem omrežju, kar vas bo po novem stalo sedem evrov na mesec, obenem pa bodo uvedli pakete brez interneta, ki bodo na voljo od 26 do 37 evrov.

Odpoved (skoraj) brez stroškov

"Če se uporabnik s spremembami cen ne strinja, lahko v skladu z zakonom o elektronskih komunikacijah v roku 30 dni od prejema obvestila, to je do 31 . avgusta, brez odpovednega roka in brez sankcije odstopi od naročniške pogodbe za storitve Siol, na katere se spremembe nanašajo. To pomeni, da uporabniku ne bo treba plačati stroška predčasne prekinitve naročniškega razmerja v znesku 10,02 evra," je pojasnila Darinka Pavlič Kamien iz Telekoma in poudarila, da so "kljub spremembi cene paketov Trio še vedno konkurenčne in cenovno primerljive s preostalimi ponudniki." Uporabnik, ki bo prekinil naročniško razmerje, pa bo kljub temu primoran poravnati vse obveznosti, dogovorjene s pogodbo, kar pomeni sorazmerni delež vrednosti opreme, ki jo je ob sklenitvi naročila kupil po subvencionirani ceni (TV-komunikator), in morebitne izdelke iz akcij ter ponudbe iz programa zvestobe.

Telekom ima sicer po zadnjih podatkih 113.088 uporabnikov Siol TV oziroma 61-odstotni tržni delež v segmentu IP TV, v segmentu fiksnega širokopasovnega dostopa pa ima 45,2-odstotni tržni delež.

milan.slana@dnevnik.si