Vettel je 100. dirko moštva Red Bull v formuli 1 sicer startal z najboljšega položaja in tudi vodil pred Alonsom, ki je po dobrem startu prehitel Webbra in ogrozil Vettla, a si je Nemec kasneje prislužil kazen "stop&go" in tako nazadoval na tretje mesto tudi za zmagovalca Hockenhaima Alonsa. Vettel se ob tem ni strinjal s kaznijo, v boksih je povprašal, zakaj sploh je kaznovan in svoje nestrinjanje nazorno pokazal tudi z nešportno kretnjo roke med dirko in kaj lahko, da bo deležen še kakšnega ukrepa s strani vodstva tekmovanja.

Vettel je imel tokrat pa novem najboljšem startnem položaju celo priložnost, da si pribori prvo mesto v skupnem seštevku, a zaradi lastnih napak se mu počasi umika tudi dosegljiv boj za naslov svetovnega prvaka. "Res bi rad prišel v cilj na vseh tistih dirkah, ki sem jih začel," je nekoliko ironično pripomnil 23-letni Nemec. Slednji je zapravil zmago zaradi težav s tehniko letos že na uvodnih dveh dirkah v Bahrajnu in Avstraliji, na Kitajskem je boljšo uvrstitev zapravil zaradi napačne izbire pnevmatik, v Carigradu je ostal brez točk zaradi trka z moštvenim kolegom Webbrom, v Silverstonu je imel težave s prednjimi krilci in počeno pnevmatiko, tokrat pa je zaradi lastne napake spet "oddal" 10 točk in trenutno prvo mesto v skupnem seštevku.

Junak jubilejne 25. dirke za VN Madžarske je tako postal drugi Red Bullov voznik Webber, ki je v 150. nastopu v formuli ena zabeležil svojo šesto zmago, četrto v sezoni 2010, s čimer si je 33-letni Avstralec privozil tudi izhodišče za najvišjo uvrstitve v končnem seštevku formule 1. Zdaj je pred tritedenskim poletnim premorom celo v igri za prvaka, najvišje doslej pa je bil lani, ko je sezono končal na četrtem mestu. "Tokrat sem imel tudi nekaj sreče. Te nisem imel pogosto in pomembno je, da sem izkoristil ponujeno," je športno zmago opisal Avstralec.

Schumacherju kazen za nevarno potezo pri 300 kilometrov na uro

Nov velik poraz je doživel tudi Mercedes z Michaelom Schumacherjem, ki je dirko končal na skromnem 11. mestu. Kar 11 krogov pred koncem ga je za krog prehitel Webber, ljubiteljem formule 1 pa bo najbolj v spominu ostala nešportna reakcija Schumacherja, ko ga je za krog prehiteval nekdanji moštveni kolega iz Ferrarija Rubens Barrichello, ki bi ga Schumacher skoraj pritisnil z bolidom ob ogrado. Takoj po incidentu je Brazilec svojemu moštvu Williams dejal, da bi si Schumacher za to potezo pri več kot 300 kilometrih na uro lahko prislužil črno zastavo, to je takojšnjo izključitev iz dirke. Velja omeniti, da je bil Schumacher v tem delu dirke vidno počasneji od Brazilca.

Posnetek dvoboja med Barrichellom in Schumacherjem si oglejte v spodnjem video posnetku.

Barrichello je po dirki za Autosport.com povedal, da je razočaran nad potezo sedemkratnega prvaka v formuli ena. Dodal je, da kraljica motošporta ne potrebuje voznikov, ki se po treh letih 'dirkaškega posta' vrnejo v formulo ena in naredijo nekaj takšnega. Schumacher pa vztraja v svojem in ne vidi nič narobe v svoji potezi. „Očitno je bilo dovolj prostora, da gre Rubens mimo (ker je šel mimo). Nisva se dotaknila, torej sklepam, da sem pustil dovolj prostora, da se je prebil skozi,“ je dejal Schumacher. „Znan sem po tem, da na dirkališču ne dajem daril. Če me želiš prehiteti, se boš moral boriti z mano in tako je bilo tudi tukaj,“ je še dejal Nemec, ki mu je Barrichello kot moštveni kolega v Ferrariju kar nekajkrat priskočil na pomoč pri boju za svetovnega prvaka.

FIA je že preučila omenjeno potezo in podala svojo odločitev. Ker je svojega tekmeca oviral na prepovedan način medtem, ko ga je slednji želel prehiteti, bo Schumacher na naslednji dirki izgubil deset mest na štartu. Glede na to, da se Schumacher v letošnjem letu na kvalifikacijskih treningih le stežka prebije med prvih deset voznikov, bo Nemec zelo verjetno dirko v Belgiji začel na repu, možno pa je tudi, da bo dirko začel iz boksov.

Webber prevzel vodstvo v skupnem seštevku

Webber ima zdaj po 12 od skupaj 19 dirk 161 točk, kar je štiri več od McLarnovega dirkača Britanca Lewisa Hamiltona na drugem mestu, ki je moral v 24. krogu odstopiti zaradi okvare menjalnika. Vettel je tretji s 151 točkami.