Sebastjan Jagarinec (Poljane Maribor), ki je kot prvi slovenski predstavnik nastopil na EP, se je uvrstil v polfinale teka na 400 m; dosegel je 22. čas (46,75). Škofjeločan Matic Osovnikar si je zagotovil polfinale teka na 100 m. Branilec brona s prejšnjega EP je dosegel skupno deveti čas prvega kroga (10,36) s svojim najboljšim časom v sezoni. Polfinalni nastop bo v sredo ob 19.50.

Nina Kolarič (Ptuj) je v skoku v daljino zasedla 20. mesto (6,43 m) in se ni uvrstila v finale, Novomeščan Gregor Kokalovič je s 30. časom (10,68) izpadel na 100 m, Kranjčan Rožle Prezelj pa je preskočil 2,15 m in v skoku v višino izpadel s skupno 24. izidom.

Martin Ratej je na tretjem mestu po izidih sezone v metu kopja na svetu. Dan pred tekmo je ob 11. uri poklicala zdravnika Jureta Šorlija, ker ji je zaradi žulja otekla noga. Kljub temu, da ni mogla tekmovati na vso moč, pa je že v prvem metu prišla v finale: "Moj cilj je bil, da s prvim metom dosežem kvalifikacijsko normo. Brez težav sem to dosegla in to je glede na vse odličen občutek. Oteklina se že zmanjšuje, malo me še tišči žulj, ki je odprt. Do finala bo to verjetno pozdravljeno, poskušala bom pozabiti na bolečino in kvalifikacijski dolžini še kaj dodati," je dejala Ratejeva.

Osovnikar je prepričljivo opravil svoj prvi nastop v Barceloni. "Kar zadovoljen sem, priznam. Prav tako pa priznam, da je bil zame današnji nastop zelo težak. Zelo sem bil živčen, ker sem vedel, da bo ta tek zame najtežji. Vedel sem, da ne bo dodatnih poskusov, če mi spodleti. Letos v sezoni nisem imel obilo takih tekov, da bi izgradil samozavest, ki je zato zelo nihala. Na treningu na EP sem videl, da 'noge so', potrudil pa sem se, da sem bil povsem osredotočen, z 'glavo' na startu. Uspelo mi je in do 60 bolje ne morem iti, nato pa sem začutil približevanje francoskega tekmeca in se nekoliko preveč 'zakrčil'. Tako nisem povem zadovoljen in upam, da bom v sredo še nekoliko boljši," je pripovedoval Osovnikar, ki je poleg odličja pred štirimi leti v Göteborgu dosegel še uvrstitev v finale SP v Osaki 2007 in še številna druga vidna mesta.

Prvič pa je na velikem tekmovanju tekel Kokalovič, ki več pričakuje v teku na 200 m. "Naredil sem, kar smo pričakovali. Ta tek je bil ogrevanje za 200 m. Že sedaj sem v zadnjem delu dohiteval tekmeca pred mano in vem, da sem dobro pripravljen, zato pričakujem drugi krog na daljši razdalji," je napovedal Kokalovič.

Jagarinec je bil že v dopoldanskih urah v drugi skupini prvega kroga peti in se je kot četrti, zadnji po času, uvrstil v polfinale, ki bo v sredo ob 19. uri. "Načrt sem popolnoma izpolnil. V polfinale sem se uvrstil na svoji največji tekmi doslej. Živčen pa kljub čakanju do zadnjega teka nisem bil in sem pričakoval, da se bom kljub smoli na startu prebil v polfinale," je povedal Jagarinec.

Svoj prvi članski nastop na velikem tekmovanju je začel zelo z veliko smole, saj mu je dvignilo startne bloke in namesto da bi, kot običajno, eksplodiral, je na začetku stekel skorajda z mesta. Počasi pa je pridobival na času, vendar v cilju skupine za 19 stotink zaostal za četrtim mestom, ki bi ga neposredno vodilo v polfinale. Ker je bila v prvi skupini šesterica hitrejša od slovenskega predstavnika, je bil že tedaj na tretjem mestu tekmovalcev po času. V preostalih treh skupinah ga je po času prehitel le en atlet in Jagarinec je s tem izpolnil cilj, ki si ga je zadal pred odhodom v Katalonijo.

"Žal sem imel smolo na startu in začel sem skorajda z mesta. Zato sem izgubil najmanj tri, štiri desetinke sekunde. Sam tek nato ni bil slab, tekel sem v dobrem ritmu, vendar sem na začetku izgubil preveč moči. Če ne bi imel smole, bi si že po mestih v moji skupini zagotovil polfinale. Za finale še nisem konkurenčen. V svojem drugem teku bom šel na dober rezultat. Želim se približati ali izboljšati svoj osebni rekord," je napovedal Jagarinec.

Kolaričeva se je želela uvrstiti v finale, za kar je bilo potrebno skočiti 6,62 m, kar je le tri centimetre manj od avtomatične kvalifikacijske dolžine 6,65 m. Slednje je uspelo kar desetim atletinjam, še dve pa sta se dodatno uvrstili med najboljšo dvanajsterico po daljavah. Kolaričeva je v prvi seriji prestopila, nato pa so ji namerili 6,43 in 6,39 m.

"Želele sem si več, vsaj najboljši dosežek v sezoni. Škoda prvega skoka in potem mi ni več uspelo sestaviti zaleta. Moj prvi skok je bil zelo dober, žal pa sem prestopila. Če bi mi uspelo sestaviti celoten skok tako, kot ga znam, potem bi nastopila v finalu. Daljina je letos izjemno močna in veliko tekmovalk je izjemno dobrih. Žal danes ni bil moj dan in sem malo razočarana," je povedala Kolaričeva, ki je letos največ skočila 6,52 m, njen državni rekord pa je na meji 6,78 m.

Prezelj je tako kot Kolaričeva želel v finale, vendar obstal na 2,15 m; po uspešnih prvih skokih na tej in na višini 2,10 m je letvico na 2,19 m trikrat podrl. Za finale je bilo potrebno skočiti 2,23 m v drugem poskusu brez poprave na nižjih višinah. Prezelj je letos že preskočil 2,26 m.