Izkopavanje omenjenega groba si je na lastno željo dopoldne in brez spremstva novinarjev ogledal tudi predsednik republike Danilo Türk.

V grobu iz pozne starejše železne dobe so našli predmete, steklene in jantarne jagode oziroma dele nekdanje ogrlice, dve bronasti zapestnici in dve nanožnici, tri oblačilne bronaste sponke-fibule in dve železni, štiri lončene posode, glinasto vretence, železno sulično ost, sekiro in nož, ki sodijo k značilni železnodobni moški in ženski noši, časovno pa jih umeščajo v obdobje okoli 300 let pred našim štetjem, je za STA povedal vodja raziskovanja na Kapiteljski njivi in kustos Dolenjskega muzeja Borut Križ.

Tovrstni dvojni grobovi se v jugovzhodni alpski skupini tako imenovanega halštatskega kulturnega kroga redko pojavljajo. Novem mestu so doslej našli dva, enega tudi v Dolenjskih Toplicah. Razprava o tem, zakaj je do takšnih skupnih pokopov prišlo, pa še ni zaključena, je povedal Križ.

Po nekaterih razlagah je do pokopa moškega in ženske prišlo zaradi določenega skupnega dogodka. Razlogi so bili lahko obredne narave, kakor za starodavna ljudstva, ki so živela na območju Balkana, sporoča Herodot, v igri pa so lahko bila tudi čustva ali kaj tretjega, je pojasnil Križ.

V skoraj treh desetletjih raziskovanj so na Kapiteljski njivi odkrili in raziskali 36 starejšeželeznodobnih rodovnih gomil s približno tisoč kostnimi grobovi, skoraj 300 poznobronastodobnih žarnih grobov in več kot 700 mlajše železnodobnih, ravno tako žarnih grobov.

Letos so raziskali 60 halštatskih oziroma starejšeželeznodobnih grobov in 12 žarnih grobov iz pozne bronaste dobe. Pri raziskavah sta jih precej ovirala najprej dež in nato še vročina, je dejal Križ.

Z zaščitnim raziskovanjem omenjenega območja bodo v naslednjih letih nadaljevali, saj se po njihovih ugotovitvah grobovi enega največjih prazgodovinskih grobišč v Sloveniji nahajajo tudi po pobočjih griča s Kapiteljsko njivo.

Gre za nekdanji posvečeni prostor in zgovorne ostanke tisočletnega bivanja, ki pričajo o nekdanjem velikem pomenu ter ugledu novomeškega v prazgodovini izjemno gosto poseljenega območja, je še dodal Križ.

Izkopavanja grobišč Kapiteljske njive, ki zaobjemajo pozno bronasto, starejšo in mlajšo železno dobo, potekajo ob denarni podpori novomeške občine in ministrstva za kulturo, vsa leta pa jih izvaja Dolenjski muzej.