Deveta postaja prvenstva najboljših motociklistov na svetu je bila steza v Laguni Seci, ena najbolj zahtevnih med vsemi v sezoni. Na njej po tradiciji nastopajo le dirkači elitnega razreda motoGP, medtem ko njihovi sotekmovalci v nižjih razredih moto2 in do 125 ccm že uživajo v poletnih počitnicah.

Tragični junak preizkušnje na dirkališču, ki je ljubiteljem tega športa znano predvsem po strašljivo zavitem ovinku Corkscrew, je bil Dani Pedrosa. Španec, zmagovalec dirke v Nemčiji pred tednom dni, je kot blisk planil iz ozadja na startu (v kvalifikacijah je bil četrti) in se prebil na prvo mesto. Do živega mu nista mogla ne Stoner ne najhitrejši v kvalifikacijah Lorenzo, ki je Avstralca prehitel v sedmem krogu. A nazadnje se je Pedrosa premagal kar sam, v 12. krogu se je uštel pri zaviranju in dirko, sicer nepoškodovan, končal v pesku in zaščitni ograji. Tako je olajšal delo rojaku Lorenzu, ki si je do koca privozil varno prednost, pa tudi Stoner na drugem mestu ni bil ogrožen.

Tako kot na prejšnji dirki v Nemčiji je bil eden od junakov Rossi. Po čudežno hitro vrnitvi v elitni motociklistični cirkus kljub zlomu noge je Italijan tokrat naredil še korak naprej in se povzpel na stopničke. A pot do tretjega mesta ni bila lahka. Več kot polovico dirke se je Rossi boril z motiviranima ameriškima tekmecema Benom Spiesom in Nickyjem Haydnom. Šele ko je prvi naredil napako, je Rossi nekoliko lažje zadihal, nato pa napadel tretjeuvrščenega Andreo Doviziosa ter ga pet krogov pred koncem tudi prehitel. Rossi je kljub pritisku mlajšega rojaka ubranil najnižjo stopničko, na katero je nato po dirki prišepal s pomočjo bergel.

Lorenzo se je s šestim uspehom v sezoni 2010 le še utrdil v vodstvu SP. Zdaj ima 210 točk, Pedrosa je ostal pri 138, Dovizioso pa jih ima 115. Lorenzove dobre volje pa ni mogla skaziti niti napaka prirediteljev, ko so po dirki na odru najprej zaigrali italijansko himno in šele po začudenem pogledu zmagovalca preskočili na špansko.

"Dobro sem startal, a sem bil vseeno kar naenkrat le tretji. Vedel sem, da moram pritiskati na Danija, in ko je naredil napako, je bilo precej lažje," je dejal zmagovalec. Nadvse zadovoljen pa je bil tudi Rossi: "To je velik uspeh zame. Zelo vesel sem in zahvala gre vsem, ki so mi pomagali. Bilo je težko, moje telo je napore komaj zdržalo. Šel sem korak za korakom in na koncu mi je uspelo prehiteti Doviziosa." Peti je bil Hayden, šesti Spies in sedmi še en Američan Colin Edwards, do točk pa je kot 11. prišel še Haydnov mlajši brat Roger Lee, ki je nastopil kot zamenjava za poškodovanega Francoza Randyja de Punieta.

Sezona se bo nadaljevala čez tri tedne, ko bo na sporedu dirka za VN čeke v Brnu.