Lani festival ni ponudil novih produkcij, zato so pričakovanja ljubiteljev Wagnerjeve glasbe pred nedeljsko premiero toliko večja.

Hčeri letos preminulega skladateljevega vnuka Wolfganga Wagnerja, ki je festival vodil 58 let, Katharina in Eva Wagner, sta se odločili, da bayreuthski festival obogatita z novo inscenacijo romantične opere Lohengrin v treh dejanjih. Med uglednimi obiskovalci nedeljske premiere bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi "zagrizena wagnerjanka", nemška kanclerka Angela Merkel.

Opera Lohengrin povzema nadaljevanje srednjeveške nemške legende o Parsifalu, ki jo je prvi napisal Wolfram von Eschenbach, in mitološko pripoved o Labodjem vitezu. Opera je znana predvsem po delu Nevestin zbor, ki pogosto spremlja poročne slovesnosti. Širšemu občinstvu je melodija znana pod naslovom "Here Comes The Bride".

Na programu festivala v Bayreuthu bodo tudi druga Wagnerjeva dela: Mojstri pevci nürnberški v režiji Katharine Wagner, operni cikel Nibelunški prstan - Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov je režiral Tankred Dorst, Parsifala pa Stefan Herheim.

Wagner je bavarskega kralja Ludvika II. prepričal, da potrebuje lastno operno hišo za izvedbo Nibelunškega prstana, ki ga je na festivalu Bayreuth premierno predstavil leta 1876. Od takrat je operni cikel programska stalnica festivala.

Festival zadnji dve leti vodita hčeri Wolfganga Wagnerja, Katharina in Eva Wagner. Wagnerjev vnuk Wolfgang je v več desetletjih vodenja festivalu pustil močan pečat. Kot je pred začetkom festivala dejala Katharina Wagner, pogrešajo očetove nasvete, duha in njegovo osebnost.

Program festivala je določen do leta 2015, čakalna doba za vstopnice je več let.