Ugotovili so tudi, da proteinske diete dolgoročno niso učinkovite. Ugotavljali so tudi povezavo med prehrano in možnostmi za rakava obolenja. Udeležence raziskave iz desetih evropskih držav so stehtali in izmerili ter isto ponovili čez pet let. Izpolnili pa so tudi podroben vprašalnik.

Raziskovalci so ugotovili, da je uživanje mesa povezano s težo tako pri moških kot pri ženskah. Podrobnejše analize pa so pokazale, da je povezava pomembna tudi ob upoštevanju različnega vnosa kalorij, telesnih dejavnosti in drugih dejavnikov, ki bi lahko pri udeležencih vplivali na rezultate. Tako so raziskovalci ugotovili, da so se ljudje, ki so vase vnesli enako količino kalorij, med temi pa je bilo 250 gramov mesa, v petih letih zredili za dva kilograma.

Ni pa jasno, zakaj bi meso povzročilo povečanje telesne mase pri ljudeh, ki užijejo enako količino kalorij. Ena izmed teorij pravi, da energetsko bogata živila, kakršno je meso, določajo, kako telo uravnava nadzor apetita.

Dr. Anne-Claire Vergnaud, ki je raziskavo vodila, pravi: „Ljudem bi priporočala, da nadzirajo, koliko mesa pojedo in tako ohranijo zdravo telesno težo. Opozorila bi, da pri odvečni telesni teži samo zmanjšanje količine mesa ni pravi pristop k hujšanju.“

Strokovnjakinja za prehrano Sian Porter pa pravi: „Pojemo več mesa, kot ga potrebujemo. Rada pa bi opozorila, da bi morali ljudje predvsem razmisliti o raznolikosti jedilnika, tako da bi imeli kdaj na jedilniku jajca namesto slanine za zajtrk, in ribe namesto zrezkov za kosilo.“