To je razvidno iz poročila o odvisnosti, ki ga je uprava Radenske predstavila na skupščini družbe. Višina terjatev, ki jo je v stečaju Infond Holdinga in prisilni poravnavi Centra Naložb prijavila Radenska (42,4 milijona evrov), celo za osem milijonov evrov presega vsoto prihodkov, ki jih je lani ustvarila polnilnica pijač iz Radencev. Pri tem je ključen podatek, da je Radenska denar Infond Holdingu in Centru Naložbam nakazala že v času, ko so se pojavili prvi znaki, da močno zadolžena holdinga posojil nista sposobna odplačevati. Spomnimo, januarja lani, torej tik preden je Radenska Infond Holdingu nakazala prvo posojilo, je s položaja prvega moža družbe odstopil Tomaž Blagotinšek, ki ga je zamenjal Zvonko Murgelj.

Čeprav so posojila holdingoma v lasti Boška Šrota potrjevali tudi nadzorniki, so ti z izjemo Šrota na skupščini dobili razrešnico. Tako so razrešnico dobili tudi Pavel Teršek, Gorazd Šetina, Branko Šafarič in Tadeja Filipič Stojanovič, ki so v nadzornem svetu sedeli v obdobju, ko je Radenska na veliko kreditirala Infond Holding in Center Naložbe. Ločeno glasovanje o nadzornikih je skupščini predlagala Pivovarna Laško kot največji lastnik Radenske. V poročilu nadzornega sveta (zdaj ga vodi Dragica Čepin iz Pivovarne Laško) je o odnosih s povezanimi družbami sicer mogoče prebrati, da so nadzorniki posojila potrjevali, ker jim je takšna navodila dal Šrot.

Skoraj enako se je sicer pred dnevi končala skupščina Pivovarne Union, kjer je Pivovarna Laško razrešnico podelila vsem nadzornikom (Tonetu Turnšku, Marjeti Zevnik, Francu Rojniku in Tereziji Peterki) razen Šrotu. Kot smo že poročali, je Pivovarna Union, ki jo je takrat vodil sedanji generalni direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko, v začetku lanskega leta Infond Holdingu v štirih obrokih posodila 27 milijonov evrov. "Boško Šrot mi osebno nikoli ni dajal navodil v sistemu, ki sem ga vodil. Normalno smo spremljali le branjenje naložbe v Mercator," je Zorko pred časom odgovoril na vprašanje, zakaj je kot generalni direktor Pivovarne Union upošteval Šrotova navodila in na veliko posojal denar njegovemu Infond Holdingu.

primoz.cirman@dnevnik.si