Najprej so jih napadalci začeli zmerjati, nato pa je eden od njih kubanskemu državljanu razbil steklenico na glavi. Tiskovni predstavnik ljubljanske policije Vinko Stojnšek nam je potrdil, da se je to res zgodilo in da je bil eden od napadenih laže ranjen. V skupino so nato začele leteti steklenice in kamenje. Kot nam je povedal Vinko Stojnšek, preiskava poteka, pridržali pa niso še nikogar.

To je le še eden od napadov, ki so se v zadnjih mesecih zvrstili v slovenski prestolnici in za katerimi stojijo mladi homofobi, po večini gre za srednješolce.

Spomnimo na incident na ljubljanski filozofski fakulteti, ko so trije mladi neonacisti v začetku aprila s solzivcem in brcami napadli 29-letnika. Policisti so jih izsledili in zoper njih napisali ovadbo zaradi nasilništva.

Komaj od 15 do 17 let stare mladeniče naj bi na napad naščuval študent filozofske fakultete, ki so ga priče prepoznale kot vnetega neonacista. Ta je po besedah ene izmed prič nasilnega obračuna, študente opazil v avli fakultete, kjer so prodajali družbenokritično revijo Avtonomija, in po telefonu poklical svoje pajdaše. Nestrpni mladci so se najprej sprehajali po hodniku fakultete in opazovali svoje žrtve, nato pa so se za njimi odpravili pred fakulteto in jih v bližini stopnišča napadli. Njihova glavna tarča je bil 29-letnik, ki je v prostorih filozofske fakultete pred dobrim letom v objektiv ujel jezo obritoglavcev, ki so "obiskali" okroglo mizo na temo sovražnega govora, nacionalizma in neofašizma v Sloveniji. Fizično so se ga lotili tudi takrat, saj so ga poskusili udariti in mu izbili kamero iz rok.

Junija lani, na dan državnosti so obritoglavci z baklami, kamenjem, kovinskimi palicami in pestmi napadli obiskovalce lokala Cafe Open v Ljubljani, kjer je tisti večer potekal večer gejevske literature v sklopu parade ponosa. Več zamaskiranih mladcev je okoli devetih zvečer s prižganimi baklami obstopilo Cafe Open. Goste lokala naj bi pripadniki in simpatizerji "domoljubnih" in navijaških skupin najprej ozmerjali s "pedri", nato pa v lokal zmetali kamenje in se fizično lotili gejevskega aktivista Mitje Blažiča, ki si je pred lokalom prižgal cigareto. Policisti so po tistem prijeli tri napadalce, ki so jih na ljubljanskem sodišču obsodili, vsakega na leto in pol zapora.

Somišljeniki domoljubov so se v protest nad izrečeno sodbo zbrali pred sodno palačo, a takrat niso bili nasilni.

Nazadnje so domoljubi junija letos s sovražnimi grafiti popisali pročelje lokala Cafe Open in hišo, kjer stanuje sodnica Mojca Zalar Kocjančič. Ta je predsedovala senatu, ki je obsodil napadalce na Mitjo Blažiča.