Čeprav se je Sašo Kragelj, dolgoletno prvo ime slovenskega motokrosa, v tej sezoni zaradi okrevanja po poškodbi udeležil le ene dirke za SP, domače preizkušnje ni želel izpustiti. Največji slovenski adut pa je bil Matevž Irt, že lani drugi na tem prizorišču. Pred slovensko dirko, preizkušnja v Orehovi vasi je bila deveta v sezoni, je bil najstarejši od trojice motokrosističnih bratov Irt v SP skupno četrti. Prva vožnja se je v skorajda tropski vročini končala po slovenskih željah. Irt se je v uvodnih krogih celo boril za vodstvo s Jimenezom, bil dvakrat prvi, nazadnje pa ga je Španec prehitel in do konca vztrajal v vodstvu. Slovenec pa je bil zanesljivo drugi. Kragelj se je s sedmega mesta prebil že na peto, nato pa ob koncu vožnje zdrsnil na sedmo.

Slovenski ljubitelji motokrosa so z veseljem pospremili začetek druge vožnje, saj sta bila na prvih dveh mestih domača junaka Matevž Irt in Kragelj. Do polovice dirke je Irt tako celo imel možnosti za skupno zmago. Toda iz ozadja je že napadal Španec, ki je zelo slabo začel vožnjo. Najprej je prehitel Kraglja, dva kroga pozneje pa uspešno napadel še Irta. Po zamenjavi na prvem mestu si je Jimenez hitro privozil dovolj naskoka za zanesljivo zmago. Irt je obdržal drugo mesto, Kragelj pa se je na koncu moral zadovoljiti s četrtim.

"Konkurenca se je malo spremenila, ker je prišel še Campano. Zelo sem zadovoljen, imel sem dobra štarta in konstantno sem odpeljal vso dirko. Ne morem se pritoževati, lepo se je povzpeti na oder pred domačimi navijači," je povedal Matevž Irt in dodal: "Na začetku druge vožnje sem bil dovolj močan, pritiskal sem, Campano pa je malo slabše štartal. Do polovice dirke sem ga lahko zadrževal, nato me je prehitel. Na koncu pa se niti nismo borili z ostalimi tekmeci, ampak bolj z vročino."

V šibkejšem razredu EP je domače navijače razveselil Klemen Gerčar. V prvi vožnji se je s Švicarjem Valentinom Guilldomo boril za vodstvo in ga nazadnje dva kroga pred koncem tudi prehitel. Gerčar je v drugi vožnji ubral taktiko Jimeneza. Začel je slabše in se znašel na šestem mestu. A iz kroga v krog se je prebijal naprej, nekaj krogov pred koncem pa prehitel še do takrat vodilnega Piera Felipa Berruzza in se prebil na prvo mesto. Tako je zmago slavil s popolnim izkupičkom 50 točk. Jernej Irt je končal na četrtem mestu, v skupnem seštevku sezone pa je zdaj tretji. "Zelo sem zadovoljen. Zame se je izteklo po načrtih, zmagal sem v obeh vožnjah. To dirko sem vzel bolj kot trening, saj drugače tekmujem v SP. Po poškodbah sem letos napredoval, progo pa tudi dobro poznam. Zdaj se bom spet osredotočil na dirke SP," je pojasnil Klemen Gerčar