Različnih neprijetnih situacij, ki se končajo s trkom, je več, kot jih premore domišljija. Nekatere preseneti mastna cesta, ki ob prvih kapljah dežja po daljšem sušnem obdobju še najbolj spominja na letno drsališče, druge vzhodnoevropski turist, ki se mu med vožnjo na dopust z avta odpne prikolica, polna doma pridelanih vrtnin, tretji imajo to smolo, da si parkirno mesto tik ob njihovem izbere voznik z nevarno vnetim srednjim ušesom, ki bi mu celo med manevriranjem z gumo zaščitenih "lunapark" avtomobilčkov na žeton bržkone uspelo povzročiti resno škodo.

Če smo žrtve teh okoliščin v tujini, je postopek uveljavljanja škode pri zavarovalnicah pričakovano bolj neprijeten, kot če se nam to zgodi doma. Za napotke smo prosili nekaj večjih slovenskih zavarovalnic, ki vse po vrsti poudarjajo, da je najpomembneje, da takoj po nezgodi zberemo čim več koristnih podatkov o soudeležencih in okoliščinah prometne nesreče ter jih zapišemo v evropsko poročilo. Med najpomembnejšimi podatki, ki jih nikakor ne smemo izpustiti, so: registrska številka vozila in država, iz katere prihaja, ime zavarovalnice, številka police, voznikovi podatki, okoliščine prometne nesreče, seveda pa ne smeta manjkati niti podpisa obeh udeležencev. Pri vnosu podatkov moramo biti še kako pozorni in imeti v mislih, da gre za tujca, ki ga bomo po nesreči le težko našli in prosili za dodatne podatke.

Nekateri zato svetujejo, da ob prometni nesreči v tujini, tudi ko gre za manjšo škodo in smo se s soudeležencem načeloma sposobni dogovoriti, vedno pokličemo tudi policiste. V policijskem zapisniku pomembni podatki najverjetneje ne bodo manjkali, z njim pa bomo imeli tudi najmanj težav ob vračanju v domovino oziroma ob prehodu državne meje s poškodovanim avtomobilom, kjer se sicer znajo pojaviti problemi, če policisti na mejnem prehodu opazijo obtolčen ali celo razbit avtomobil. Zavarovalnice praviloma priporočajo, da prometno nesrečo tudi fotografiramo in morebitne očividce poprosimo za ime, naslov in kontakt.

Do povračila škode, ki pripada oškodovanemu vozniku, bomo še najlažje prišli tisti, ki imamo z zavarovalnicami sklenjeno pogodbo o taki ali drugačni asistenci. Z njo imamo zagotovljenega tako imenovanega osebnega skrbnika, ki namesto nas vodi vse postopke. Tudi sicer se je pametno najprej obrniti kar na svojo zavarovalnico, saj ima zagotovo veliko izkušenj s tovrstnimi postopki. Večina zavarovalnic iz držav EU in evropskega gospodarskega prostora ima za reševanje mednarodnih odškodninskih zahtevkov v Sloveniji pooblaščene slovenske zavarovalnice, njihov seznam pa lahko najdemo na spletnih straneh slovenskega zavarovalnega združenja. Tako lahko vse potrebno uredimo kar v Sloveniji. Nekoliko bolj zoprno je, če odškodnino terjamo po prometni nesreči na Hrvaškem in v drugih "tretjih" državah, saj se moramo - v primeru, da se v nas zaleti domačin - obrniti neposredno na hrvaško zavarovalnico.