Nedeljski referendum v nemirnem Kirgizistanu, na katerem se je za ustavne spremembe izreklo več kot 90 odstotkov volivcev, je spremljalo 25 opazovalcev Ovseja, ki so referendum oziroma njegove izide priznali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Glede na izjemno težavno okolje, v katerem je potekal referendum, le nekaj tednov po nasilju v Ošu in Džalal-Abadu, je treba izreči priznanje začasni vladi in drugim organom oblasti, da so uspeli organizirati izredno miren proces," je danes sporočil vodja opazovalne misije v Kirgizistanu Boris Frlec, sicer bivši zunanji minister Slovenije.

"Državljani Kirgizistana so v velikem številu prišli glasovat za novo, demokratično in mirno prihodnost svoje države ... Sedaj morajo vse politične sile skupaj izboljšati volilni okvir pred parlamentarnimi volitvami in zgraditi demokratično družbo, utemeljeno na spoštovanju človekovih pravic in vladavini prava," je še povedal Frlec.

Opazovalci Ovseja so namreč ob nedeljskem referendumu zabeležili tudi določene napake. Med drugim so opazili, da ljudje, ki so delali na voliščih, v več primerih niso poznali pravil glede štetja glasovnic ali pa jih enostavno niso upoštevali. Poleg tega pri vseh volivcih niso bili izvedeni postopki nadzori, ki bi preprečili večkratno glasovanje.

Kot so še ocenili, so se začasne oblasti sicer trudile, da bi na referendum privabile tudi številne pripadnike uzbeške manjšine, ki so v medetničnem nasilju zapustili svoje domove, a je mnoge od njih strah zaradi nedavnih krvavih dogodkov kljub temu odvrnil od odhoda na volišča.

Začasni rezultati kirgizistanske volilne komisije po preštetju večine glasovnic kažejo, da je ustavne spremembe podprlo dobrih 90 odstotkov volivcev. Udeležba je bila skoraj 70-odstotna, a precej višja na severu kot na nemirnem jugu države.