Vettel je dirko, ki jo je zaznamoval spektakularen trk njegovega moštvenega kolega Marka Webbra, začel z najboljšega startnega položaja in je bil ves čas v vodstvu. Po 57 krogih na dirkališču v Valencii se je lahko razveselil svoje druge zmage v sezoni, skupaj še sedme v karieri. "To je največji nemški uspeh dneva, je Vettlu takoj po zmagi dejal njegov angleški "šef" Red Bulla, Christian Horner, ki se je že oziral na poznejši dvoboj na nogometnem svetovnem prvenstvu v Bloemfontainu, kjer poteka dvoboj Nemčija - Anglija.

Webber je že v prvem delu dirke trčil s Fincem Heikkjem Kovalainenom v Lotusu, a jo je po spektakularni nesreči odnesel brez poškodb. Potem ko je Avstralec trčil v zadek Kovalainena, je njegov bolid dvignilo v zrak, ga obrnilo na glavo, nato pa je končal v zaščitni ogradi. A Webber je takoj zlezel iz razbitin in sam odšel stran od zmečkanega vozila. Poznejši pregled v zdravniškem centru je pokazal, da jo je iz strašljive nesreče odnesel brez poškodb.

Drugi je bil Hamilton, ki je tako še tretjič v karieri v Valencii pristal na drugem mestu, potem ko je dobil kazenske minute, ker je prehitel varnostni avto. Prav Webbrovo trčenje je botrovalo kazni, saj je varnostni avto takoj zapeljal na stezo. Vendar pa so nadzorniki dirke pozneje sporočili, da preiskujejo še devet voznikov, vključno z Buttnom, ki naj ne bi upoštevali varnostnih navodil, ko je varnostni avto zapeljal na stezo za štiri kroge. Kaj lahko se zgodi, da bodo naknadne kazni še nekoliko premešale končni vrstni red.

V skupni razvrstitvi SP še naprej vodi Hamilton s 127 točkami, drugi je Button s 121. Vettel je po današnji zmagi napredoval s petega na tretje mesto in ima 115 točk.

Naslednja dirka SP bo 11. julija VN Velike Britanije v Silverstonu.

FIA naknadno kaznovala devet dirkačev F1

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je zaradi ogrožanja varnosti in nespoštovanja pravil, ko je med dirko svetovnega prvenstva za veliko nagrado Evrope v Valencii na stezo zapeljal varnostni avto, naknadno kaznovala kar devet voznikov.

Petsekundne kazni so si "prislužili" oba Renaulta Robert Kubica in Vitalj Petrov, oba voznika moštva Force India Adrian Sutil in Vitantonio Liuzzi, oba Williamsa Rubens Barrichello in Nico Hülkenberg, Jenson Button (McLaren), Sebastien Buemi (Toro Rosso) in Pedro de la Rosa (Sauber).

Izrečene kazni so sicer malenkostno premešale končni vrstni red; Fernando Alonso (Ferrari) je tako prehitel Buemija in napredoval na osmo mesto, zadnjo točko pa je namesto De La Rose tako osvojil Nico Rosberg. Vsi drugi izidi so ostali nespremenjeni.