"Prvi cilj v smeri začetka zidaniškega turizma smo dosegli s tem, da smo v projekt pritegnili skoraj 80 imetnikov zidanic in vinogradov ter jih spodbudili, da so ustanovili svojo zadrugo, ki bo uporabljala spletno stran ter tržila svoje storitve, izdelali smo tudi priročnik s pravili igre. Pričakujemo, da bo v začetku letošnje glavne turistične sezone v zidanicah gostom na voljo kakih 60 postelj," pravi Franc Češnovar iz Centra za podjetništvo in turizem (CPT) v Krškem, kjer so vrednost razvoja projekta ocenili na 92.000 evrov. Kot velik uspeh v centru prištevajo razmeroma veliko število imetnikov zidanic, ki so se vključili v dosedanje oblike informiranja in izobraževanja, čeprav ni pričakovati, da se bodo prav vsi tudi zares začeli ukvarjati s to obliko nastajajočega turizma.

Dosti je namreč takih, ki nekoliko dvomijo o uspešnosti projekta "Pozitivno se nam zdi, da so nekateri sodelujoči spodbujali drug drugega," nam je še zaupal Češnovar in dodal, da so v tem času dodobra preučili model razpršenega hotela v italijanskem Sutriu ter izkušnjo vinskega turizma v okolici nemškega Badna in marsikaj od videnega vključili tudi v lastni program.

V Krškem pričakujejo, da se bo do prihodnjega leta število ponudnikov apartmajev v zidanicah bistveno povečalo, k projektu bodo skušali pritegniti še tiste gostince, ki imajo svoje lokale v bližini turističnih zidanic. Me moremo namreč pričakovati, da si bodo prav vsi gostje želeli sami kuhati, zato bi bilo takšno sodelovanje za vse dobrodošlo. Tako bi nekateri v zidanicah le spali in se sproščali ob pogledu na lepoto vinorodnih gričev, prehranjevali pa bi se v bližnjih gostilnah. Podoben dogovor o sodelovanju si v CPT želijo doseči tudi z bližnjimi termalnimi zdravilišči.