Jackson je 25. junija lani v 51. letu starosti umrl v eni izmed losangeleških bolnišnic, potem ko mu je zaradi prevelikega odmerka uspaval zastalo srce. Kljub hitremu posredovanju reševalcev mu ti niso več mogli pomagati, nekatere okoliščine njegove smrti pa ostajajo neznanka tudi po letu dni. Zgodba se je v tem času preselila na sodišče, eden izmed glavnih krivcev za zvezdnikovo smrt pa naj bi bil osebni zdravnik Conrad Murray.

Umrl pred legendarno vrnitvijo na glasbeno sceno

Novica o Jacksonovi smrti je bila toliko bolj tragična tudi zato, ker je "kralj popa" prav v tistih dneh pilil še zadnje podrobnosti za izvedbo 50 koncertov, s katerimi je v Londonu napovedoval veliko vrnitev na glasbene odre. Vsi, ki so tedaj z njim sodelovali pri pripravi glasbenega spektakla, so zatrjevali, da Jackson po letih odsotnosti z medijskega sveta prav tak, kot je bil v svojih najboljših časih.

Večina skeptikov tega ni verjela, saj so trdili, da je Jackson na smrt bolan ter da ni sposoben izpeljati 50 koncertov, ki so bili razprodani že davno prej. Takoj po smrti so na svetovnem spletu zaokrožili prej skrbno varovani posnetki z vaj za londonske koncerte, ki so nakazovali, da je Jackson v zares dobri formi. To je v drugi polovici lanskega leta potrdil tudi dokumentarni film, ki je bil sestavljen izključno iz posnetkov vaj za londonske koncerte. Po ogledu filma je namreč tudi dvomljivcem postalo jasno, da je bil "kralj popa" na koncerte popolnoma pripravljen, tako plesno kot tudi glasovno.

Toda junija se je zgodba končala. Za pompozno slovo od zvezdnika je tedaj poskrbela njegova družina, ki je ob tej priložnosti pripravila posebno spominsko slovesnost. Od pevca so se z besedami in pesmimi poslovili številni svetovno znani zvezdniki, prireditev pa je preko televizijskega prenosa po podatkih ameriške tiskovne agencije AP spremljalo več kot 30 milijonov gledalcev po vsem svetu.

Začetke slave okusil s štirimi brati

Jackson se je rodil 29. avgusta 1958 v ameriški zvezni državi Indiana. Prve uspehe v zabavni glasbi je že kot deček požel v zasedbi Jackson 5, kjer je prepeval še s štirimi brati. Kljub velikemu uspehu deške zasedbe pa se je Jackson v začetku 70. let prejšnjega stoletja odločil za samostojno ustvarjalno pot, ki ga je ponesla med najuspešnejše izvajalce zabavne glasbe vseh časov.

Leta 1979 je izdal prvi samostojni album z naslovom "Off The Wall". Slednji se je z 11 milijoni prodanih izvodov zavihtel med najbolje prodajane albume na svetu. Jackson je vrhunec svoje slave dosegel tri leta za tem, ko je med poslušalce poslal ploščo z naslovom "Thriller". Ta z več kot 40 milijoni prodanih izvodov še vedno vodi na lestvici najbolje prodajanih albumov vseh časov.

Jacko, kot so ga klicali oboževalci, je do leta 2001 izdal še štiri samostojne studijske albume, ki so se prodajali v več milijonskih nakladah, kljub vsemu pa mu uspeha plošče "Thriller" ni več uspelo ponoviti. Kralja popa tako uvrščajo ob bok največjim fenomenom zabavne glasbe, kot sta bila ameriški zvezdnik Elvis Presley in britanska pop zasedba The Beatles.

Različni škandali metali senco na njegov uspeh

Senco na Jacksonovo ustvarjanje je vrgla predvsem vrsta škandalov, povezanih s spolnimi zlorabami otrok, za katere pa ga je sodišče po več let trajajočih sodnih procesih zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. Poleg tega je Jackson od sredine 90. let prejšnjega stoletja javnost večkrat vznemiril s podrobnostmi iz svojega viharnega zasebnega življenja.

Javnost je med drugim leta 1994 šokiral s poroko s tedaj 26-letno hčerko Elvisa Presleya Liso Marie Presley, vendar pa je njun zakon trajal manj kot dve leti. Za tem se je leta 1997 odločil za plastično operacijo obraza, v bolnišnici pa je spoznal tudi medicinsko sestro Debbie Rowe, s katero se je nato tudi poročil. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, tudi ta zakona pa je trajal manj kot dve leti.

Se je Jacko boril s finančnimi težavami?

V zadnjih letih pevčevega življenja so mediji poročali predvsem o njegovih finančnih težavah, ki naj bi bile posledica številnih tožb, ki so se na zvezdnika zgrnile v zadnjem času. Prav minus na računu naj bi bil eden izmed vzrokov, da se je Jackson odločil za serijo koncertov v Londonu.

Prodaja Jacksonovih plošč je po njegovi smrti strmo narasla. Ponovne izdaje njegovih albumov so se po več mesecev držale na samem vrhu lestvic najbolje prodajanih plošč. Po letu dni se je evforija naposled le umirila, kljub temu da okoliščine pevčeve smrti še vedno niso povsem jasne. Glasbena stroka pa je enotna, da je svet z Jacksonom kljub vsem njegovim muham in kapricam nedvomno izgubil glasbenega genija, čigar glasbeno zapuščino so mnogi začeli ceniti šele po njegovi smrti.