V predlogu rebalansa je za resor ministrstva za gospodarstvo predvidenih okoli 256 milijonov evrov oz. 80,5 milijona evrov manj kot v sprejetem proračunu.

Kot je povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Darja Radić, gre v večjem delu za zamik sofinanciranja različnih projektov podjetij. Ta so zaradi krize ali odpovedala pogodbe ali prestavila zaključek projekta.

"Sredstva niso izgubljena, ampak se zamikajo v leto 2011," je dejala na očitke članov odbora iz vrst opozicijskih strank, da se krčijo ravno sredstva, namenjena spodbudi podjetjem. Bogdan Barovič (SNS) je dejal, da so nekateri projekti v celoti pripravljeni, pa bodo "padli v zamik" skupaj s tistimi, ki jih ne morejo izpeljati.

Tako je predvidenih manj sredstev med drugim za pospeševanje tehnološkega razvoja gospodarstva (za 16,3 milijona na 76,6 milijona evrov) in programe povečevanja konkurenčnosti (za 26,9 milijona na 28,8 milijona evrov). Sredstva za spodbujanje razvoja malega gospodarstva se bodo zaradi zamika projektov zmanjšala za 8,9 milijona na 26,1 milijona evrov, za pomoč podjetjem v težavah pa bo zaradi zmanjšanja prilivov od kupnin namenjenih 3,8 milijona evrov oz. 2,7 milijona evrov manj.

Ministrstvo je na integralnem delu znižalo izdatke za 10 milijonov evrov, in sicer med drugim na račun izvedbe nekaterih študij in dodatnih sredstev za predstavništva gospodarstva v tujini.

Del sredstev, ki bila še prosta pri strukturnih skladih, so prenesli v B bilanco proračuna. Za povratne oblike spodbujanja razvoja podjetij bo na voljo 16 milijonov evrov več sredstev.

Povečujejo se tudi sredstva za neposredne tuje investicije. Gre za dve investiciji, za katere bo država skupno namenila 5,4 milijona evrov. Radićeva o njih konkretno še ni mogla govoriti.

Prvi projekt, ki sodi deloma pod predelovalno dejavnost, deloma pa pod raziskave in razvoj, naj bi v podravski regiji zagotovil 757 novih delovnih mest. Njegova skupna vrednost je 11,8 milijona evrov, pri čemer bo država letos zagotovila 2,8 milijona evrov.

Drugi projekt, pri katerem gre pa za reciklažo določene vrste odpadkov, naj bi v osrednjeslovenski regiji zagotovil 46 delovnih mest. Ocenjena vrednost je 15,7 milijona evrov, za finančno spodbudo pa bo država letos zagotovila 2,6 milijona evrov.

Rebalans proračuna v celoti predvideva okoli 541 milijonov evrov manj prihodkov in 600 milijonov evrov nižje odhodke. Kljub nominalno nižjemu primanjkljaju bo zaradi počasnejše gospodarske rasti proračunski primanjkljaj ostal pri okoli petih odstotkih BDP. Znižanje prihodkov bo šlo predvsem na račun investicij, med drugim v prometu in zdravstvu.

Andrej Vizjak (SDS) je menil, da je rebalans napačno zastavljen, saj da znižuje sredstva za investicije, ki so "prepotrebna hrana slovenskemu gospodarstvu". Gospodarska rast ne sledi rasti pomembnih partneric tudi zato, ker je vlada zatajila pri ukrepih za spodbujanje gospodarstva, je menil Vizjak, potrebna bi bila tudi racionalizacija javnega sektorja. Vlada nima celovitega pristopa in ne ustvarja ugodnega ekonomskega okolja, ki je eden ključnih elementov pri padcu konkurenčnosti Slovenije, je dejal in dodal, da bi bilo treba proračun, kot je bilo napovedano, obravnavati programsko oz. z vidika želenih ciljev.