Profesorica Univerze v Adelaideu Sarah Robertson je včeraj razkrila, da je njihova raziskava pokazala, da moška sperma vsebuje „signalne molekule“, ki aktivirajo spremembe imunitete v ženskem telesu in tako telo sprejme določeno spermo. Nekatere sperme pa ne aktivirajo spremembe imunitete in zato raziskovalci menijo, da je žensko telo lahko „izbirčno“ pri sprejemu določene moške sperme, je povedala profesorica.

„Je kot ples v paru. Moška sperma ima signale, ki povečajo možnosti za zanositev, a žensko telo ima kakovosten sistem, ki nadzoruje, katero spermo bo sprejelo in katero ne. Zato pri nekaterih parih težko pride do zanositve, ker moške „signalne molekule“ niso dovolj močne, ali pa je žensko telo enostavno preveč „izbirčno,“ pojasnjuje Robertson.

In še, da je večja možnost, da ne pride do zanositve, če ženska v zadnjih treh mesecih ni bila v kontaktu z moževo spermo. „Včasih smo mislili, da kljub moževi zdravi spermi par ne more zanositi, ker je problem pri ženski. A smo ugotovili, da ni vedno tako.“

Raziskovalci nameravajo nadaljevati delo, s katerim bi pripomogli k izboljšanju zdravljenja neplodnosti in spontanih splavov.