Trichet je v pogovoru z evropskimi poslanci poudaril, da je ključno zagotoviti strožji nadzor nad izvajanjem pravil, ki jih za javnofinančni primanjkljaj in javni dolg sedaj določa pakt stabilnosti in rasti. Ob tem je izpostavil, da novi sistem "korenčka in palice" potrebuje tudi neodvisno telo za proračunski nadzor, ter da je treba iti bistveno dlje od pakta.

ECB naj bi sicer ta načrt predlagala nedavno na srečanju delovne skupine za proračunsko in ekonomsko reformo pod vodstvom predsednika EU Hermana Van Rompuya, vendar takrat naj ne bi dobil veliko podpore. Skupina se je sicer strinjala o nekaterih elementih glede strožjih in zgodnejših sankcij, ne pa tudi glede neodvisnega nadzornega organa.

Evropska komisija bo podrobnejše predloge predstavila 30. junija, a predsednik komisije Jose Manuel Barroso je minuli četrtek jasno poudaril, da evropski državljani ne želijo novih institucij. Trichet sicer izpostavlja, naj bo ta nova "agencija" del Evropske komisije, s čimer želi pomiriti komisijo, da ji s tem predlogom ne skače v zelje.

Predsednik ECB je danes tudi pozval, naj bodo države v območju evra, ki ne spoštujejo proračunskih pravil, soočene s finančnimi kaznimi in tveganjem, da so izključene iz sprejemanja ključnih odločitev EU. S tem je Trichet podprl pozive iz Berlina, ki je že večkrat predlagal, naj bodo kršiteljice proračunskih pravil kaznovane z odvzemom glasovalnih pravic.

Poleg tega je Trichet danes ponovno poudaril, da je bila sporna odločitev ECB za odkupovanje državnih obveznic sprejeta neodvisno in da ji niso botrovali politični pritiski voditeljev držav v območju evra, ter zavrnil možnost "evropske obveznice" kot neustrezno, češ da ne bi pomagala ne državam v težavah ne območju evra kot celoti.

Predsednik ECB je danes tudi pozdravil odločitev Kitajske, da bo dovolila prožnejši tečaj juana. Kitajska valuta je v današnjem trgovanju v primerjavi z dolarjem že pridobila 0,46 odstotka, kar je prva krepitev tečaja v dveh letih. V Pekingu pa opozarjajo, da zgolj sproščanje tečaja juana ne bo pripeljalo do uravnoteženja svetovnega gospodarstva.