Ko se je Obalno društvo proti mučenju živali odpravilo v Boršt in preverilo situacijo, so tam našli umirajočega psa in ga odpeljali v bližnjo veterinarsko ambulanto. Tam so ugotovili kronično gnojno vnetje oči, zaradi katerega je pes oslepel, poleg tega je bil dehidriran in podhranjen.

"Pes je bil dobesedno zažgan od bolšjih iztrebkov, nato so ga napadle še muhe, tako da je veterinar ocenil, da mu ni pomoči," je povedala Andreja Bogataj Krivec iz Obalnega društva proti mučenju živali in dodala, da je veterinar nato uspaval psa.

Bogataj-Krivčeva je še povedala, da bodo psa sedaj poslali na obdukcijo za ugotovitev vseh vzrokov njegovega slabega fizičnega stanja, predvidevajo pa, da je k njemu bistveno pripomogel napad bolh.

Kaj sledi?

Lastnika v času obiska Društva ni bilo doma, vendar ker je znan, sledi obisk veterinarske inšpekcije. "Veterinarska inšpekcija bo opravila pregled, nato pa najverjetneje spisala tudi kazensko ovadbo. Pes ni bil niti registriran niti cepljen," je pojasnil Bogataj-Krivčeva.

Sicer 4. člen Zakona o zaščiti živali med drugim opredeljuje, da je mučenje živali vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali škodi njenemu zdravju. Vsaka kršitev s področja zaščite živali se kaznuje z globo od 200 evrov za fizično osebo, pa do 84 tisoč evrov za pravno.

Kazenski zakonik, ki mučenje živali opredeljuje kot kaznivo dejanje, predvideva do eno leto zapora. Ob tem Bogataj-Krivčeva dodaja, da zaporne kazni za mučenje živali v Sloveniji do danes ni dobil še nihče.