Ruski plinski gigant Gazprom je načrtovano dnevno dobavo plina Belorusiji zmanjšal za 15 odstotkov, je povedal prvi mož Gazproma Aleksej Miller in dodal, da se pogovori z belorusko stranjo nadaljujejo. V kolikor stranema v prihodnjih dneh ne bo uspelo najti rešitve, bo Rusija dobavo plina zmanjšala do 85 odstotkov.

Da se pogovori nadaljujejo, je potrdil tudi namestnik beloruskega ministra za gospodarstvo Anatolij Filonov, ki vodi pogovore z Moskvo. Ob tem je znova zatrdil, da tudi Gazprom Belorusiji dolguje denar - za prenos plina preko beloruskega ozemlja v Evropo naj bi Minsku dolgoval več kot 200 milijonov dolarjev.

Beloruska vlada je nato sporočila, da bo dolg Rusiji poplačala v 14 dneh, pri čemer pričakuje, da bo svojega poravnala tudi Moskva. Na novico so se že odzvali v Gazpromu, kjer na plačilo ne nameravajo čakati 14 dni. "Nihče ne bo čakal dva tedna," je zatrdil tiskovni predstavnik ruskega plinskega giganta Sergej Kuprijanov in dodal, da bo vodstvo podjetja o naslednjih korakih odločalo v torek.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je danes sicer odpravil v Minsk, kjer se bo v torek sestal z vodjo beloruske diplomacije Sergejem Martinovom, sprejel pa ga bo tudi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Ali bodo govorili o najnovejšem plinskem zapletu, ni znano, je poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Rusko-beloruski spor pozorno spremljajo tudi v EU, ki preko beloruskega ozemlja dobi približno 20 odstotkov plina. Gazprom je sicer zagotovil, da Evropa spora z Belorusijo ne bo čutila, medtem ko analitiki dodajajo, da morebitne motnje v dobavi plina ne bi privedle do velike škode, saj je povpraševanje po plinu poleti manjše.

Analitiki hkrati sicer opozarjajo, da bi lahko izbruhnila "nova plinska vojna" - prepričani so namreč, da želi Kremelj z zmanjšanjem dobave plina kaznovati Lukašenka, ki je v minulih mesecih nakazal željo po približanju Evropi, s čimer je močno razjezil Moskvo. Evropske države so zaradi rusko-ukrajinskega spora leta 2009 sicer že ostale brez ruskega plina.