Salinger je nad svojo mojstrovino trdno držal roke, založniki pa producente opozarjajo, da bo pot do pravic precej trnova. Vendar pa Hollywood trdi, da je pisatelj umrl leta, ko zakon glede obdavčenja njegovega premoženja še ni veljal. Kot drugo možnost pa omenjajo pismo, ki ga je leta 1957 napisal JD Salinger, in v katerem trdi, da po njegovi smrti lahko posnemajo film.

»Možno je, da bodo nekega dni pravice za snemanje filma prodane. Obstaja tudi možnost, da ne bom umrl bogat. Igram se z mislijo, da bi pravice prenesel na svojo ženo in hčer,« je v pismu navedel Salinger.

Salinger je Varuha v rži napisal leta 1951, knjiga pa je postala mednarodni fenomen. Zgodbo o uporniškem najstniku so prodali v 65 milijonih izvodih.

V preteklosti se je že večkrat ugibalo, kdo bi lahko upodobil Holdena Caulfielda. Med drugim so bili omenjeni Marlon Brando, Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio in Tobey Maguire. John Cusack pa je nekoč dejal, da mu je bilo najbolj hudo, ko je praznoval 21. rojstni dan, samo zato, ker je bil prestar, da bi igral Holdena Caulfielda. Ethan Hawke pa je bil pri 16-ih prepričan, da je Holden.