Boston, ki se je v velikem finalu odlično upiral kalifornijskim šampionom ter jih trikrat premagal, je drugi zaporedni poraz doživel prav v košarkarskem hramu Jezernikov Staples Centru ter klonil z 79:83. Lakersi so nazadnje slavili s skupnim izidom 4:3 v zmagah in v zadnjem desetletju že petkrat osvojili naslov prvaka.

Najkoristnejši igralec končnice prvenstva (MVP) je drugič v karieri pričakovano postal zvezdnik Jezernikov Kobe Bryant, ki je na odločilni tekmi prispeval 23 točk, ob metu iz igre 6:24, in v statistiko tekmo vpisal še 15 skokov. Bryant se je že v lanski končnici prvenstva ponašal z naslovom MVP končnice prvenstva lige NBA.

V velikem finalu je znova igral Slovenec. Mariborčan Saša Vujačić se je vpisal v strelsko statistiko ter se drugič v karieri veselil šampionskega prstana. V nekaj več kot štirih minutah na parketu je dal dve točki in v statistiko tekme vpisal še skok.

Odločilna tekma je imela dramatičen pridih. Lakersi so v tretji četrtini zaostajali že za 13 točk, nato pa se pobrali in na koncu ugnali Boston, ki bo na 18. naslov moral še počakati. Kelti so vodili večji del tekme, v zadnji četrtini, katero so Kelti začeli z minimalno prednostjo dveh točk, pa so Jezerniki poskrbeli za preobrat, h kateremu je prispeval tudi Slovenec. Enajst sekund pred koncem tekme je strateg Jezernikov Phil Jackson dal priložnost Vujačiću, ki je zadel oba prosta meta. Šlo je za dejansko zadnja dva koša na tekmi. Igralec Bostona Rajon Rondo je zgrešil met za tri, Pau Gasol pa je ujel žogo in slavje v Los Angelesu se je lahko začelo.

Lakersi so v finalu zaostajali že z 2:3 v zmagah, a so s požrtvovalno igro prekinili urok finalnih obračunov z Bostonom. Prvič so premagali Kelte na sedmi tekmi velikega finala. V letih 1962, 1966, 1969 in 1984 je bil doslej vedno boljši Boston. V skupno 12 odigranih finalih s Celticsi so bili Lakersi le trikrat boljši.

Bryant se je petič z Lakersi veselil šampionskega prstana. "To je najbolj sladek naslov, ker smo premagali Celticse. To finale je bilo eno najtežjih doslej," je po tekmi razmišljal Bryant. Ron Artest in Pau Gasol sta zadnjo tekmo prispevala 20 in 19 točk, Gasol je dodal še 18 skokov.

Bryant je v prvih izjavah napovedal boj za tretji zaporedni naslov v naslednji sezoni, s čimer je potolažil navijače in jim zagotovil, da se ne namerava odseliti iz mesta angelov. Zasluga za zmagoslavje gre tudi glavnemu trenerju 64-letnenmu Jacksonu, ki je po 11 osvojenih naslovih na trenerski klopi Lakersov in Chicago Bullsov odločitev o upokojitvi odložil za en teden. "Phil Jackson ve, da si ga zelo želim videti na klopi tudi naslednje leto," je povedal Bryant.

Sklonjenih glav in razočarani so parket zapustili košarkarji Celtics. Paul Pierce je prispeval 18 točk in 10 skokov, kar pa je bilo premalo za odločene Jezernike. "Lakersi so bili res izjemni," je nasprotnika pohvalil trener Bostona Doc Rivers, ki je svoje moštvo opisal "kot najbolj noro", ki ga je vodil doslej. "Seveda nam ni vseeno, v slačilnici je bilo kar nekaj solz, veliko ljudi se je počutilo zanič," je še opisal čustva po porazu.

"Borili smo se in dali vse od sebe in nikoli nam ni zmanjkalo volje. Zmaga je bila na dosegu rok, a nam je na koncu Fortuna obrnila hrbet," je bil razočaran Ray Allen, ki je dal 13 točk z metom iz igre 3:14.

Parada zmagovalcev po ulicah Los Angelesa bo v ponedeljek.